Χρεώσεις τραπεζικών και διατραπεζικών εργασιών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19

Μετά τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, πάρθηκαν από την  κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών για την ανακοπή της διασποράς  του ιού σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των  καθημερινών υποχρεώσεων και συναλλαγών των πολιτών να περιοριστούν ή να αλλάξουν  ως προς τον τρόπο διεκπεραίωσής τους.  

Στην κατεύθυνση του περιορισμού της επιδημίας και της προστασίας του πληθυσμού, η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις, προτρέποντας το  συναλλακτικό κοινό να επιλέξει τον άυλο τρόπο πληρωμής και γενικότερα συνδιαλλαγής του  με τις τράπεζες. Ειδικότερα, η Ένωση: 

∙ Με την από 13/3/2020 ανακοίνωσή της καλεί το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει  τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών,  επιλέγοντας ένα από τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες  συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. 

∙ Με την από 18/3/2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει το κοινό για τις συναλλαγές  που μπορεί να διενεργεί χωρίς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα. 

∙ Με την από 24/3/2020 ανακοίνωσή της ενημερώνει για συναλλαγές που δεν θα  μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα μετά την επιβολή του μέτρου  του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας. Ειδικά δε ότι οι πληρωμές  λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική  τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) θα εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα  ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι περισσότερες συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν τους πολίτες: 

∙ Για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας, λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής. 

∙ Για την πληρωμή πάγιων οικογενειακών δαπανών που αφορούν λογαριασμούς  ενέργειας, ύδρευσης, δημοσίου, συνδρομητικής τηλεόρασης, ασφαλειών και  τηλεπικοινωνιών. Σημειωτέον δε ότι υπάρχει χρέωση και όταν η εξόφληση γίνεται  μέσω Internet ή mobile banking. 

∙ Επίσης, όσοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα (ΑΤΜ) άλλου  χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διαφορετικό αυτού στο οποίο διατηρούν  λογαριασμό, συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υπέρμετρες χρεώσεις. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τράπεζες δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις  ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά όταν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι  θα λάβουν αντί του μισθού τους ένα έκτακτο μηνιαίο βοήθημα 533 ευρώ, 800 χιλιάδες  επιχειρήσεις πλήττονται και 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ήδη  μεγάλες δυσκολίες. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί : 

1. Ποια ακριβώς μέτρα έχετε λάβει ως τώρα για τον περιορισμό των  παραπάνω χρεώσεων και ειδικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα  λειτουργεί υπό τις έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης εξάπλωσης του  κορωνοϊού; Θεωρείτε ότι επαρκούν αυτά; 

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες για τον περιορισμό ή  ακόμα και την εξάλειψη των εν λόγω χρεώσεων κατά την τρέχουσα  χρονική περίοδο ; 

Scroll to Top