Ακόμα περιμένουν την αποζημίωση των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση

Τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι  που παράλληλα κάνουν έμμισθη ή άμισθη υποχρεωτική πρακτική άσκηση,  καθώς εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την αποζημίωση  ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Ειδικότερα, ενώ σύμφωνα με σχετική υπουργική  απόφαση οι πρακτικές ασκήσεις έχουν ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας,  στην ΕΡΓΑΝΗ οι συμβάσεις εργασίας των ασκουμένων εμφανίζονται ως  ενεργές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ  ούτε από τον εργοδότη στον οποίο κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά  ούτε κι από το δεύτερο εργοδότη, για όσους εξ αυτών έχουν παράλληλη  εργασία.  

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι μετά από επικοινωνία που είχαν με  υπαλλήλους στην ΕΡΓΑΝΗ ενημερώθηκαν πως το σύστημα δεν είναι  κατάλληλα ρυθμισμένο, ώστε να μην λαμβάνει υπόψη του την πρακτική, με  αποτέλεσμα άλλοι να παρεμποδίζονται να υποβάλλουν καν αίτηση και άλλοι να  μην μπορούν να λάβουν την πληρωμή. Από την μεριά του το Υπουργείο  Εργασίας δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα καμία σαφή οδηγία για την επίλυση του προβλήματος, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία απέναντι σε χιλιάδες νέους  εργαζόμενους, που έχουν βρεθεί τους τελευταίους δύο μήνες χωρίς δουλειά και  χωρίς το παραμικρό εισόδημα. 

Επειδή η Κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται να αντιμετωπίσει τα  εκατοντάδες «τεχνικά» προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την  καταβολή του επιδόματος, επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο τους  εργαζόμενους. 

Επειδή είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες από ασκούμενους παράλληλα  εργαζομένους, οι οποίοι, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ιδίων και  των εργοδοτών τους, εξακολουθούν να μην γίνονται δεκτοί απ’ το σύστημα,  προκειμένου να αποζημιωθούν. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την  αποζημίωση των 800 ευρώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάνουν  πρακτική άσκηση; 

2. Με δεδομένο ότι τα μέτρα σταδιακά αίρονται και πολλοί  εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τι προβλέπεται για  όλους εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν  την παραμικρή ενίσχυση;

Scroll to Top