Συνέχιση της παραγωγής σχολικών γευμάτων και διάθεσή τους για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα καθώς και ωφελούμενων σε προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από  την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής  ανασφάλειας των μαθητών και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, μέσω  της παροχής δωρεάν ζεστών γευμάτων. Ο θεσμός έχει εφαρμοστεί στην  πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, και συντελεί σημαντικά στην ενίσχυση  της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα. Σημαντική  είναι και η ωφέλεια του Προγράμματος για την ανάπτυξη της πρωτογενούς  εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή  των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς,  είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ το πρόγραμμα απευθύνεται  συνολικά σε 185.311 μαθητές, περιλαμβάνει 1.227 σχολικές μονάδες 74  Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.Από τα 185.000 σχολικά γεύματα, που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χρονιά 2019-20 μοιράζονταν  145.000, πριν το κλείσιμο των σχολείων. 

Δυστυχώς, από τη μερική υλοποίηση του προγράμματος επλήγησαν κυρίως  εκείνες οι περιοχές που συγκεντρώνουν πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα. Μία  τέτοια περιοχή είναι και η Δυτική Θεσσαλονίκη, στην οποία το πρόγραμμα δεν  υλοποιήθηκε σε αρκετούς Δήμους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.  Συγκεκριμένα δεν έχουν δοθεί, 2.166 γεύματα στα σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων, 6.056 στον Δήμο Ευόσμου 6.056, 3319 στο Δήμο Συκεών, ήτοι  συνολικά 11.541 γεύματα. 

Στη συνέχεια, με το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης  λόγω της πανδημίας, δεν χορηγήθηκαν 18.370 σχολικά γεύματα, όπου  αναλυτικά 7.035 στο Δήμο Βόλβης, 2.101 στο Δήμο Δέλτα, 2.062 στον Δήμο  Λαγκαδά, 4.988 στο Δήμο Παύλου Μελά, 1.678 στον Δήμο Χαλκηδόνας και 866  στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Συνολικά δηλαδή δεν έχουν δοθεί 30.271 σχολικά  γεύματα στους μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης από την έναρξη της  σχολικής χρονιάς. 

Είναι γνωστό, ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στη φτώχεια,  καθώς στις περισσότερες από τις γειτονιές της εντοπίζονται τα μεγαλύτερα  ποσοστά ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα παραπάνω  προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τους  υπολογισμούς της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των υπηρεσιών της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με βάση στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και  τους ταχυδρομικούς κωδικούς κάθε περιοχής. Τα αποτελέσματα  επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και των  κοινωνικών ανισοτήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς στις φτωχές περιοχές  για το 2012 στο πολεοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνονται οι δημοτικές  ενότητες Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευκαρπίας, Νεάπολης,  Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών και Μενεμένης. Η παραπάνω κατάσταση  αναμένεται να επιβαρυνθεί περισσότερο και εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης,  ως επακόλουθο της πανδημίας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των παραπάνω  δήμων καταβάλλουν ήδη τεράστιες προσπάθειες για να στηρίξουν τους  οικονομικά αδύναμους δημότες τους. 

Επειδή η υγειονομική κρίση που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων, έχει  πλήξει τόσο τις επιχειρήσεις που διέθεταν τα γεύματα αυτά, όσο και τους  εργαζομένους που κινδυνεύουν με απόλυση, θα πρέπει να συνεχισθεί η  παραγωγή και διάθεση αυτών σε προνοιακές δομές των δήμων για τη στήριξη  των ασθενέστερων οικονομικά δημοτών, στους εργαζόμενους στην  καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους υγειονομικούς οργανισμούς και  προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα. 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός 

1. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που εξοικονομήθηκε από τη μη  διάθεση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Δυτικής  Θεσσαλονίκης; 

2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει, ώστε να συνεχισθεί η  παραγωγή και διάθεση των σχολικών γευμάτων στους ευάλωτους  δημότες και εργαζομένους, σε ωφελούμενους και εργαζόμενους  ιδρυμάτων, σε αστέγους, σε οικογένειες Ρομά, που κατοικούν  στους σχετικούς δήμους; 

3. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει, ώστε να συνεχισθεί  απρόσκοπτα το παραπάνω πρόγραμμα και να αποφευχθούν οι  αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παροχή δωρεάν ζεστών  σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στη χώρα  για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021; 

Scroll to Top