α. Αναγκαία η χορήγηση της έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων και σε όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2020. β. Απαραίτητη και η αύξηση του γλίσχρου ποσού των 400 ευρώ

 Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στον Τύπο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη με τους εκπροσώπους  των Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας, περιέγραψε τους βασικούς άξονες του  σχεδίου του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και  Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε  αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς ,  οικονομολόγους, γεωτεχνικούς). Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη θέσπισης  κριτηρίων για την χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης. 

 Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέφερε ότι η επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους  νέους και αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα.  

 Πλην όμως ένα εκ των δύο κριτηρίων που περιέλαβε στις προϋποθέσεις καταβολής  του, είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

 Κατ’ αυτόν όμως τον τρόπο αποκλείονται οι νέοι επιστήμονες που έκαναν έναρξη  επαγγέλματος μετά την 1-1-2020 και έτσι στερούνται του ελαχίστου αυτού  βοηθήματος οι νέοι επαγγελματίες αυτοί , που πρωτίστως έχουν την ανάγκη του  ελάχιστου αυτού βοηθήματος, που γι’ αυτούς όμως είναι καθοριστικό, ουσιώδες και  απαραίτητο. 

 Επειδή και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ζήτησαν επιμόνως να μην  ισχύσει το άδικο αυτό κριτήριο, δηλ. αποκλεισμός των νέων επιστημόνων που  ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρυσι και φέτος και επιπροσθέτως να περιλάβει  και όλους τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το οποίο μετά  δυσκολίας καλύπτει τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες ενός επαγγελματία  (διαβίωση, στέγαση, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές αναγκαίες δαπάνες). 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

1. Θα συμπεριλάβουν και τους νέους επιστήμονες που έκαναν έναρξη εργασιών  τους από 1-1-2020 και μετά; 

2. Θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αναγκαία αύξηση του έκτακτου  πλην γλίσχρου επιδόματος των 400 ευρώ;  

Scroll to Top