Διαρκής συρρίκνωση των υπηρεσιών ΕΛ.ΤΑ στην Βοιωτία

Καθώς το σχέδιο «εξυγίανσης» και «διάσωσης» των ΕΛ.ΤΑ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι  βίαιες συνέπειές του στις τοπικές κοινωνίες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η απαξίωση  των Ελληνικών Ταχυδρομείων ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, μέσα από τον  περιορισμό των σημείων εξυπηρέτησης με το κλείσιμο καταστημάτων. Η κατάσταση  επιδεινώνεται από τη μείωση του έμπειρου προσωπικού, είτε με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, είτε με απολύσεις. Τέλος, γίνεται όλο και πιο αισθητή η πτώση της ποιότητας των  παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσα από αδιαφανείς τοποθετήσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων, χωρίς καμία εμπειρία, αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα που θα εξασφάλιζαν ασφαλές  εργασιακό περιβάλλον.  

Ειδικότερα για την περιοχή της Βοιωτίας, τα προβλήματα και η δυσφορία των πολιτών έχουν  αναγκάσει εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης –παρόλο που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές  τους– να προχωρήσουν σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. και να ζητούν  άμεσα μέτρα.  

Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή του ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων (πρόκειται για ένα Δήμο ο οποίος περιλαμβάνει πληθυσμό που ξεπερνά τους 11.000 κατοίκους) επισημαίνει ότι στο  κατάστημα της Αλιάρτου έχει απομείνει μία μόνο υπάλληλος, οπότε η αποτελεσματική  εξυπηρέτηση των κατοίκων να καθίσταται αδύνατη. Πέραν αυτού, όμως, προκύπτει και το  ζήτημα της εκπρόθεσμης διανομής λογαριασμών ύδρευσης και άλλων λογαριασμών κοινής  ωφελείας, για τους οποίους οι καταναλωτές θα κληθούν ενδεχομένως να καταβάλουν  προσαυξήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα.  

Αντίστοιχη ενέργεια είχε προηγηθεί και από τον Δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, την οποία σάς υποβάλαμε ως Αναφορά το Φεβρουάριο. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία επίσης υπερβαίνει τους 10.000 κατοίκους δείχνουν ότι η  πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που αποτυπώνεται στα στοιχεία που  διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο σας από τα ΕΛ.ΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, η κανονική λειτουργία του καταστήματος της παραλίας Διστόμου δεν ξεκίνησε ποτέ μετά τη λήξη της συνεργασίας των  ΕΛ.ΤΑ. με ιδιώτη πράκτορα τον περασμένο Οκτώβριο. Το κατάστημα του Διστόμου  υπολειτουργεί με έναν μόνο υπάλληλο, διότι ο δεύτερος εξυπηρετεί για τρεις ημέρες μόνο την  εβδομάδα την παραλία Διστόμου και την Αντίκυρα. Τέλος, αντιστοίχως σοβαρά προβλήματα  εντοπίζονται και στην περιοχή του Ορχομενού, όπου το κατάστημα ήταν στελεχωμένο με  τέσσερα άτομα και έχουν μείνει πλέον μόνο δύο. 

Στο κατάστημα της Λιβαδειάς από τους 25 μόνιμους αρχικά υπαλλήλους έχουν μείνει λιγότεροι  από τους μισούς, με μόνη προσθήκη την πρόσληψη τριών υπαλλήλων με μηνιαίες συμβάσεις  μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Αντίστοιχα στη Θήβα από τους 19 υπαλλήλους έχουν μείνει μόνο  επτά, εκ των οποίων δύο στο γραφείο και πέντε διανομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι  πρότινος οι διανομείς εξυπηρετήσουν τέσσερα χωριά ο καθένας, τώρα πλέον οι εναπομείναντες  πέντε μετά τις αποχωρήσεις καλούνται να εξυπηρετήσουν εννέα χωριά ο καθένας. 

Τέλος, μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της αρρυθμίας που έχουν επιφέρει οι σαρωτικές  αλλαγές στη λειτουργία του δικτύου των ΕΛ.ΤΑ. είναι οι καθυστερήσεις στην είσπραξη  συντάξεων από κατοίκους οι οποίοι, όπως είναι κατανοητό, ζουν σε μικρά διάσπαρτα χωριά  και δεν είναι εύκολη η μετακίνησή τους.  

Ως εκ τούτων: 

Επειδή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο παροχής υπηρεσιών με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.  

Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη βρίσκεται στον αέρα διαγωνισμός για την αναζήτηση  συμβούλου για την υποστήριξη της υλοποίησης του μετασχηματισμού των ΕΛ.ΤΑ. με  τουλάχιστον διετή συνεργασία.  

Επειδή την ίδια στιγμή ήδη το 1/3 του μόνιμου προσωπικού βρίσκεται σε πρόγραμμα  εθελουσίας εξόδου.  

Επειδή στην απάντηση της Διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. που σας υποβάλαμε το Φεβρουάριο γίνεται  λόγος για δρομολόγηση από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση όλων των απαραίτητων  διαδικασιών επαναλειτουργίας του καταστήματος παραλίας Διστόμου.  

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο προσλήψεων υπαλλήλων μέσω συνεργαζόμενης εταιρείας  με μηνιαίες συμβάσεις χωρίς να υπάρχουν κάπου δημοσιευμένα τα κριτήρια και η διαδικασία.  

Επειδή συνολικά στην ΠΕ Βοιωτίας λειτουργούν 8 καταστήματα ΕΛ.ΤΑ., σε σύνολο πληθυσμού άνω των 120.000 κατοίκων.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

(α) Με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις ελλείψεις και την υπολειτουργία των  καταστημάτων της περιοχής;

(β) Έχετε προχωρήσει στη δημοσίευση προκήρυξης για την ανάθεση της λειτουργίας του  καταστήματος της παραλίας Διστόμου σε ιδιώτη πράκτορα μετά τη λήξη συνεργασίας με  τον προηγούμενο; 

(γ) Ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται στην επιλογή υπαλλήλων με  μηνιαίες συμβάσεις στελέχωσης του δικτύου; Η σχετική ευθύνη βαραίνει τα ΕΛ.ΤΑ. ή την  ανάδοχο εταιρεία; 

(δ) Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού λειτουργίας  των ΕΛ.ΤΑ. και ποιο είναι αυτό; 

Scroll to Top