Εστίαση: Χιλιάδες δικαιούχοι εκτός επιδότησης

Ο κλάδος της εστίασης είναι από τους κλάδους που αντιμετώπισε εδώ και ένα χρόνο πολύ  σοβαρά προβλήματα από την πρωτοφανή ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία  του κορωνοϊού. Η κατάσταση αυτή συνεχίζει και μάλιστα μέσα από την προσπάθεια του  κλάδου να επανέλθει σιγά – σιγά στην κανονικότητα. 

Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν την αγωνία τους  για το αύριο, καθώς λόγω του εκτεταμένου lockdown και της περιορισμένης ρευστότητας, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κυρίως μικρών οικογενειακών, απειλείται με λουκέτο.  

Και ενώ όλοι θα περιμέναμε ότι αυτός ο κλάδος θα έπρεπε να στηριχτεί το δυνατόν  περισσότερο από τα διάφορα προγράμματα στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό  επιχειρήσεις που το προηγούμενο διάστημα υλοποίησε η Κυβέρνηση, συμβαίνει ακριβώς το  αντίθετο. 

Τελευταίο συμβάν είναι ότι «εκτός νυμφώνα, ήτοι εκτός έκτακτης επιχορήγησης από τα ΠΕΠ  του ΕΣΠΑ 2014-20 για πληττόμενες επιχειρήσεις από την COVID 19, έμειναν χιλιάδες  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, οι οποίες είχαν υποβάλλει τους σχετικούς  φακέλους, δικαιούνταν την επιδότηση και τελικά δεν πήραν χρήματα γιατί το ταμείο … δεν είχε  χρήματα» 

Σε μια περίοδο λοιπόν που οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα  ρευστότητας και προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν με τους όποιους περιοριστικούς  όρους, που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες και οφειλές, αναγκάστηκαν επιπλέον να  πληρώσουν μελετητικά γραφεία για την αίτηση ένταξης τους στο παραπάνω Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Περιφερειών 2014-20. Όμως ενημερώθηκαν ότι μένουν εκτός των ενισχύσεων  αυτών με την αιτιολογία ότι «εξαντλήθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης». 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου  προγράμματος που υλοποιείται από τις Περιφέρειες (μια αύξηση που θα  μπορούσε να προέλθει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από το  ΕΣΠΑ κ.λ.π) ώστε να περιλάβει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν μείνει  εκτός προς το παρόν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της πρόσκλησης; 

2. Προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση νέας πρόσκλησης (ως συνέχεια της  πρώτης), η οποία θα περιλάβει όλες αυτές τις μικρές και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις εστίασης που αποκλείστηκαν από το παρόν πρόγραμμα λόγω  εξάντλησης του προϋπολογισμού;  

Scroll to Top