Ελλάδα 2.0 – Οικονομία ώρα 0.0” :Το εμπόριο, ένας πυλώνας της Οικονομίας, είναι διασωληνωμένο. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας και λοιπών εμπορικών φορέων εκπέμπουν SOS και αξιώνουν την άμεση λήψη στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων και την έγκαιρη παροχή προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η μέχρι στιγμής ατελέσφορη πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας  είναι εξίσου ατελέσφορη και στον τομέα της οικονομίας. Η συνειδητή επιλογή της να μη  στηρίξει την πραγματική οικονομία με εμπροσθοβαρή μέτρα, τροφοδότησε την ύφεση και  την ανεργία κι έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους αυτοαπασχολούμενους, τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου διαμορφώνουν  μία εφιαλτική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά και για το μέλλον της οικονομίας και  της εργασίας. Τόσο τα Εμπορικά Επιμελητήρια όσο και η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και η ΕΣΕΕ  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη  διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους και για τη ρύθμιση κάθε είδους οφειλών των και των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. 

Είναι κοινή παραδοχή ότι η ζημιά τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμη, ότι ο κλάδος της ένδυσης  και της υπόδησης έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι οι  απώλειες ανέρχονται πάνω από ένα δις ευρώ έως το τέλος του 2020. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανεπάρκεια  των μέτρων της Kυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γειτονιάς και  τους καταστηματάρχες της Νίκαιας και της Κοκκινιάς, που μέχρι πρότινος τελούσαν  σε καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας λόγω των μέτρων κατά της  διασποράς του κορωνοϊού.

Τα κύρια ζητήματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά όσων αιτημάτων θέτει  μετ΄επιτάσεως ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας κατόπιν συσκέψεων και με άλλους  θεσμικούς φορείς : 

1. ΤΟ ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : Με  τη μέθοδο του «ακορντεόν» ο εμπορικός κόσμος δεν κατάφερε να διαθέσει το  εμπόρευμα που είχε ήδη αγοράσει. Συγκεκριμένα έχει ήδη προταθεί η κατάθεση σε  λογαριασμό προμηθευτών, ποσού όχι λιγότερο από 5.000 €, για αγορά  εμπορευμάτων ή πληρωμή των ήδη ανεξόφλητων αγορασθέντων. 

2. ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ  ΕΠΙΤΑΓΩΝ: Για να μη χαθεί η πιστωτική ικανότητα των εμπόρων προς τις  τράπεζες, αλλά και προς τους προμηθευτές τους – για να συνεχιστεί η καλή  επαγγελματική συνεργασία εμπόρων – προμηθευτών- θα πρέπει η Κυβέρνηση να  εξασφαλίσει τρόπο πληρωμής των ανεξόφλητων επιταγών. (χορήγηση  χαμηλότοκου δανείου εξόφληση δύο ετών των απλήρωτων επιταγών). 

3.ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΤΖΙΡΟΥ : Συγκεκριμένα  με την έναρξη των εμπορικών καταστημάτων στις 05/04/2021 τα καταστήματα μετά  από τη 2μηνη αναστολή λειτουργίας και διανύοντας την μεταβατική περίοδο του  Χειμώνα προς Άνοιξη- Καλοκαίρι, για την αλλαγή των εμπορευμάτων δαπάνησαν  χρήματα, τα οποία δεν είχαν εισρεύσει στα ταμεία τους. 

4.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ως άδικου φόρου. 

5. ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ μειωμένα τα ενοίκια των επόμενων μηνών μέχρι το τέλος του  χρόνου που διανύουμε. 

7. ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ των ιδιοκτητών των  επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους.  

8. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ( 2021 ) των επαγγελματικών  δανείων ( τόκων και κεφαλαίου). 

9. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του πτωχευτικού νόμου. 

10. Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ των επιχειρήσεων να είναι  ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ για τον λόγο ότι με τον λογαριασμό αυτόν οι επιχειρήσεις  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους. 

Ωστόσο στην περίπτωση επιδότησης με ΕΣΠΑ τίθεται το ζήτημα των  προϋποθέσεων που θα ισχύσουν για τους δικαιούχους του προγράμματος, καθώς  εγείρονται ανησυχίες για την καθυστέρηση δρομολόγησης των προβλεπόμενων  διαδικασιών.

Οι φόβοι αποκλεισμού των επιχειρήσεων είναι βάσιμοι, αν ληφθεί υπόψη ότι το  95% των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό  έμειναν εκτός. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΤτΕ μόνο 40.000 επιχειρήσεις  τελικά απέκτησαν πρόσβαση εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μεγάλοι  επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις της Νίκαιας είναι 2ης και 2ης γενιάς και ότι  πρόσφατα έγιναν εξώσεις σε επιχειρήσεις στην περιοχή περιμετρικά του σταθμού  μετρό, επειδή ζητήθηκε υπέρογκη αύξηση ενοικίου από τους ιδιοκτήτες. 

Επίσης, σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει όχι μόνο το λιανεμπόριο, αλλά και το  χονδρεμπόριο, καθώς οι χονδρέμποροι έχουν ήδη αποστείλει εμπορεύματα, αλλά  δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. 

Επειδή από την έναρξη της πανδημίας η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αγωνιά  υπό το βάρος των διαρκώς διογκούμενων αναγκών της, των συσσωρευμένων  ανεξόφλητων αλλά και των έκτακτων οφειλών, όπως εναγωνίως δηλώνει ο  Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, αλλά και εκπρόσωποι λοιπών εμπορικών  συλλόγων, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων των αυτοαπασχολούμενων  ελεύθερων επαγγελματιών . 

Επειδή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση μετά την  έμπρακτη διάψευση των κυβερνητικών εξαγγελιών για κατάργηση του τέλους  επιτηδεύματος και αξιώνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της προκαταβολής φόρου  από αυτή που προαναγγέλθηκε πρόσφατα. 

Ερωτώνται οι Υπουργοί: 

1.Τι έχουν να απαντήσουν οι κ.κ. Υπουργοί στα συγκεκριμένα  αγωνιώδη αιτήματα επιβίωσης που θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας και ο  εμπορικός κόσμος εν γένει για ένα συνεκτικό πρόγραμμα επανεκκίνησης ;

2.Προτίθεται η Κυβέρνηση να διαβουλευτεί ουσιαστικά και ευρύτερα -έστω και στο  ύστατο στάδιο- με παραγωγικούς και τοπικούς φορείς για την εξασφάλιση άμεσης  ενισχυμένης ρευστότητας και για την κατάστρωση μεσο- και μακροστρατηγικής  αναζωογόνησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αγωνιούν  εξαιτίας των συσσωρευμένων και διογκούμενων χρεών τους; 

3.Προτίθεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει εγκαίρως πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για τους  εμπόρους; 

4.Προτίθεται η Κυβέρνηση να απαλλάξει και για τους επόμενους κατ΄ελάχιστον 2  μήνες τους μικρομεσαίους εμπόρους από την καταβολή ενοικίου δίνοντάς τους μία  οικονομική ανάσα; 

5. Ο προκρινόμενος από κυβερνητικής πλευράς δανεισμός διαμέσου των  τραπεζών θα συμβάλλει στην υγιή ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων σύμφωνα με όσα προαναγγέλλονται ως γενικός στόχος στο  προπαρασκευαστικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

6.Όσες πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής αποκλειστεί από  εγγυοδοτικά προγράμματα εξαιτίας τραπεζικών κριτηρίων θα αποκλείονται  αυτόματα και από τους χρηματοπιστωτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;

7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει επιτέλους το δυσβάσταχτο τέλος  επιτηδεύματος για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών,  αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είχε προαναγγείλει  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το 2019; 

Scroll to Top