Η έκδοση πιστοποιητικών από Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) κατ’ εξουσιοδότηση των Ελληνικών Αρχών, είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία σχετίζεται τόσο με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όσο και με την αξιοπιστία της χώρας μας σε ότι αφορά στους ελεγκτικούς της μηχανισμούς για πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Η υψηλή διεθνής αξιοπιστία της χώρας αλλά και της ελληνικής σημαίας οφείλεται τόσο στους όρους που θέτει στους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες ) όσο και στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης να ελέγχει με τρόπο αξιόπιστο την τήρηση αυτών των κανόνων και την ποιότητα των επιθεωρήσεων.
Το κόστος του ελέγχου από πλευράς του ελληνικού δημοσίου αλλά και τα οικονομικά οφέλη που προσπορίζονται οι Αναγνωρισμένοι Οργανισμοί από την παραχώρηση του προνομίου επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων με ελληνική σημαία και του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της καταβολής υπέρ του Δημοσίου αντιτίμου εκ μέρους των Αναγνωρισμένων Οργανισμών.
Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να εξεταστεί το θέμα. Για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συσταθεί ομάδα εργασίας για τον καθορισμό και το ύψος των επιβαλλόμενων τελών προς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης πλοίων υπό ελληνική σημαία, προκειμένου να εξετάσει το θέμα και να προετοιμάσει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις (Σχέδια Υπουργικής Απόφασης, Προεδρικού Διατάγματος κ.λ.π).
Επειδή με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019 διεκόπησαν οι σχετικές διαδικασίες και δεν έχει υπάρξει (ή έστω δεν έχει γίνει γνωστή) οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εξετάζει η κυβέρνηση την επιβολή αντιτίμου υπέρ του Δημοσίου από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικών;
2. Εάν εξετάζει το ανωτέρω αναφερόμενο ενδεχόμενο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες επιβολής του;