Κλαδιά, κορμοί και ξερά χόρτα παραμένουν αμάζευτα σε Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών

Στη χώρα μας που μεγάλο μέρος της καλύπτεται από δάση, την ευθύνη της προστασίας τους έχει και  χρηματοδοτεί το Κεντρικό Κράτος (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) μέσω των Αποκεντρωμένων  Διοικήσεων. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού επικουρεί κυρίως σε επίπεδο απομάκρυνσης υπολειμμάτων  καθαρισμού αλλά και σε συνεργασία πάντα με το τοπικό δασαρχείο, διενεργεί διαχειριστικές υλοτομίες,  προληπτικούς καθαρισμούς και εργασίες αποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης στα δημοτικά δάση,  άλση, πάρκα κλπ., ενώ εποπτεύει την διατήρηση από τους ιδιοκτήτες καθαρών των κενών οικοπέδων  τους ενώ χρηματοδοτείται σχετικά (πυροπροστασία) από προγράμματα χρηματοδότησης του  Υπουργείου Εσωτερικών (“Φιλόδημος”, “Αντώνης Τρίτσης”).  

Με σημαντική καθυστέρηση και φέτος και μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις 1 Μαΐου, άρχισε  να υλοποιείται η απόφαση κατανομής των πιστώσεων στους Δήμους αλλά και να χρηματοδοτούνται,  ελλιπώς είναι η αλήθεια, οι αποκεντρωμένες Διευθύνσεις της χώρας για την κάλυψη των δράσεων  πυροπροστασίας με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια δράσης από αυτές.  

Φυσική συνέπεια ήταν να μην έχει υλοποιηθεί τίποτα σε επίπεδο πρόληψης στις δασικές εκτάσεις και να  έχει υπάρξει καθυστέρηση, σε επίπεδο Δήμου, εκτέλεσης προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της  βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας όπως άλση, πάρκα,  κατασκηνώσεις κλπ., και απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται  από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπέδων. 

Έτσι, το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών σε μια εικόνα πλήρους  εγκατάλειψης, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά σε  Κορινθία και Δυτική Αττική, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και στον απόηχο  των συνεπειών της «Μήδειας» που μας άφησε με πλήθος κομμένων δέντρων τα οποία σε πολλούς  Δήμους του Β1 Βόρειου Τομέα Αττικής δεν έχουν καθαριστεί ακόμα, ενώ συμπεριλαμβάνονται στα όριά  τους περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Από την άλλη, σε επίπεδο Δήμων, επικίνδυνα οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι γεμάτοι από ξερά χόρτα  και κλαδιά είναι εστίες μόλυνσης και επικινδυνότητας καθώς εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης  πυρκαγιάς. Τις εικόνες αυτές τις ανταμώνουμε σε πολλούς Δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής. 

Επειδή σύμφωνα με την υπ. Αριθ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346.25-4-2012) Πυροσβεστική Διάταξη, όλοι οι  ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων οφείλουν να προβούν στην  αποψίλωση των ξερών χόρτων και στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και πέριξ αυτών προκειμένου  να αποτραπεί κάθε πιθανός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς. Αν ωστόσο δεν καθαριστεί ένα ιδιωτικό  οικόπεδο οφείλει να ενεργοποιηθεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 

Επειδή η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την προστασία και την αναβάθμιση του πράσινου πολλών Δήμων του Βόρειου Τομέα Αθηνών όπως του Δήμου Διονύσου, της Κηφισιάς, της Λυκόβρυσης-Πεύκης,  της Μεταμόρφωσης, της Ν. Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκιδόνας, της Πεντέλης του Παπάγου-Χολαργού,  Μαρουσίου κλπ., πραγματοποιείται δε με καθυστέρηση ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα. 

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, 

∙ Γιατί αποκλείστηκαν οι ΟΤΑ του βόρειου τομέα, με τα μεγαλύτερα προβλήματα, σε αυτό το  πρόγραμμα;; 

∙ Έχουν διατεθεί στους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών όλες οι αναγκαίες πιστώσεις, μέσα και εξοπλισμός στους ΟΤΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων ώστε επιτέλους να  μαζευτούν και να απομακρυνθούν οι κομμένοι κορμοί δέντρων, τα ξερά κλαδιά και να κοπούν τα  ξερά χόρτα στους Δήμους της περιοχής αυτής; 

∙ Πότε θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτομιών και  κλαδεμάτων στους Δήμους του Βόρειου Τομέα καθώς αυτές μαζί με τα ξερά χόρτα αποτελούν  τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ενδεχόμενη μετάδοση της πυρκαγιάς;  

∙ Έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δύσβατες δασικές περιοχές με άμεση διάνοιξη  δρόμων διαφυγής και με κατάλληλο, σύγχρονο εξοπλισμό κατάσβεσης με παροχή νερού;

∙ Θα προχωρήσετε στη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού πυροφυλάκων για την φύλαξη  λόφων και δασών κατά την θερινή περίοδο; 

Scroll to Top