Με την υπ’ αριθ. 94102/Ζ1/29-7-2021 υπουργική απόφαση (Β΄3483), ορίστηκε ότι οι εξετάσεις στα ΑΕΙ θα γίνονται δια ζώσης Από 1/10/2021 η εκπαιδευτική διαδικασία για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στα ΑΕΙ πραγματοποιείται επίσης, στις πλείστες των περιπτώσεων, δια ζώσης. Το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κ.λ.π), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εκάστοτε ΚΥΑ που εκδίδεται και αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων.
Από τα παραπάνω αλλά και αποφάσεις των αρμοδίων που ισχύουν από τα τέλη Αυγούστου, έχει δρομολογηθεί ότι κάθε ανεμβολίαστος φοιτητής, μέλος ΔΕΠ, μέλος διοικητικού προσωπικού οφείλει, εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί, να διενεργεί και να προσκομίζει δύο rapid test την εβδομάδα με κόστος που υποχρεωτικά θα πρέπει να επιβαρύνει τον ίδιο και το κέρδος να πηγαίνει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (ΦΕΚ 119847/ΓΔ6). Η νομική πρόνοια αυτή που έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος ιδιαίτερα για τους φοιτητές, ελήφθη αψυχολόγητα και τιμωρητικά, κατά την προσφιλή μέθοδο της ΝΔ. Ελήφθη, όμως, κυρίως, χωρίς να εξεταστεί αν κάποιοι εκ της πανεπιστημιακής κοινότητας είχαν ιατρικούς λόγους που τους απαγόρευαν να εμβολιαστούν. Γιατί πράγματι υπάρχουν νόσοι, (πχ αναιμίες) που, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη, απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Αν και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα φοιτητών αλλά και άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας πανελλαδικά
που δεν είναι ότι δε θέλουν, αλλά δε μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, σε αυτούς τους πολίτες, παρόλο που έχουν τα ιατρικά έγγραφα που πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας το πρόβλημα, η κρατική αντιμετώπιση παραμένει ανελαστική χωρίς να κάνει ουδεμία εξαίρεση. Ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές (πχ. Πανεπιστήμιο Πατρών κ.ά.) δεν παρεκκλίνουν επίσης από το γράμμα του νόμου και δέχονται rapid test μόνο από ιδιωτικό διαγνωστικό και όχι λόγου χάρη από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που κάνουν δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες στις πλατείες των πόλεων και των δήμων της χώρας.
Επειδή η λογική των ποινών και του καταναγκασμού δε βοήθησε την εκστρατεία εμβολιασμών και είχε, λόγω της γνωστής κακής διαχείρισης από τα αρμόδια υπουργεία και κεντρικά από την κυβέρνηση, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.
Επειδή η λογική και η επιείκεια της έκτακτης ανάγκης έχει παρέλθει μετά από δύο χρόνια που ζούμε με την πανδημία, οπότε η κυβέρνηση δε δικαιολογείται να νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις υπαρκτές εξαιρέσεις.
Επειδή το επιστημονικά ορθό θα ήταν να διενεργούνται δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες στις πλατείες των πόλεων και των δήμων της χώρας.
Επειδή τα 100 και τα 120ευρώ το μήνα για ένα φοιτητή είναι ένα σημαντικό κονδύλι, τόσο για τον ίδιο όσο και την οικογένειά του, ιδίως τώρα με την ακρίβεια, την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Επειδή με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη τιμωρούνται μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα και σοβαρά ζητήματα υγείας, γεγονός μεροληπτικό και απαράδεκτο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να κάνουν τα rapid test δωρεάν μέσω κρατικών δομών για όλους όσους τα χρειάζονται;
2. Προτίθενται να εξαιρέσουν ΑΜΕΣΑ από την επιβάρυνση των ιδιωτικών διαγνωστικών όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχουν εμβολιαστεί αποδεδειγμένα για λόγους υγείας;