Στα λόγια έχουν παραμείνει οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την παράταση της επιδότησης κενών θέσεων επιχειρήσεων πολιτισμού και θεάματος

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και του  θεάματος, αν και ανήκουν στους πλέον βάναυσα πληγέντες από την πανδημία κλάδους  και παρά την καταλυτικής σημασίας προσφορά τους στον Πολιτισμό της χώρας, αλλά και  την παροχή εργασίας σε πληθώρα καλλιτεχνικών και τεχνικών ειδικοτήτων, περιμένουν  εδώ και πάνω από μισό χρόνο την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την  παράταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων. 

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και του θεάματος ανέστειλαν υποχρεωτικά  τη λειτουργία τους τον Νοέμβριο του 2020 με κρατική εντολή, ενώ στη συνέχεια καλούνταν  να καλύψουν κάθε μήνα δυσβάσταχτα πάγια έξοδα, στηριζόμενες αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι τις 6/02/2021 για τη  δημοσίευση στο ΦΕΚ της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι,  η διαδικασία, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, τα τεχνικά θέματα, καθώς και κάθε αναγκαία  λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 70 του Ν. 4745/2020, που προέβλεπε την  ενίσχυση επιχειρήσεων του πολιτισμού με κάλυψη ποσοστού θέσεων θεατή/εισιτηρίου,  τη λεγόμενη επιδότηση κενών θέσεων επιχειρήσεων πολιτισμού, για τους μήνες  Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Τα δε χρήματα δεν πιστώθηκαν στους  λογαριασμούς των περισσότερων δικαιούχων παρά μετά το πέρας της καλοκαιρινής  θεατρικής περιόδου, δηλαδή πάνω από μισό χρόνο αργότερα. 

Στη συνέχεια και μετά από επίμονα αιτήματα του κλάδου, αλλά και σχετική ερώτηση που  καταθέσαμε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 15/01/21, ζητώντας την παράταση του  μέτρου τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των  χώρων πολιτισμού, ανακοινώθηκε εντέλει στις 29/03/21 από τον υπουργό Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων η παράταση της επιδότησης του πολιτισμού για κενές θέσεις σε  θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων  έως και τον Μάρτιο του 2021. Επιπλέον, στις 11/09/21 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  από το βήμα της ΔΕΘ την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος επιδότησης κενών  θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ωστόσο, οι εν λόγω εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και  του πρωθυπουργού έχουν παραμείνει στα λόγια, καθώς διανύουμε ήδη τον μήνα  Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει ανοίξει ακόμα η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των  αιτήσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων πολιτισμού για τους μήνες από τον Ιανουάριο του  2021 και μετά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πολιτισμού έχουν λάβει την  επιδότηση του προγράμματος μόνο για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο  του 2020. 

Επιβάλλεται δε να σημειωθεί πως και μετά από την επανέναρξη της λειτουργίας τους οι  επιχειρήσεις πολιτισμού εξακολουθούν να δοκιμάζονται και να δίνουν έναν άνισο αγώνα  επιβίωσης, αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού θεατών που τα μέτρα για την  πανδημία τους επιτρέπουν να υποδέχονται και αφετέρου λόγω της σαφούς και αισθητά  μειωμένης προσέλευσης του κοινού, λόγω του εύλογου διάχυτου φόβου που εξακολουθεί να υφίσταται για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της πανδημίας, καθώς η χώρα βρίσκεται  ήδη μέσα στη δίνη μίας νέας δραματικής έξαρσης αυτής. 

Επειδή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και του  θεάματος δοκιμάζονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία εδώ και  σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια. 

Επειδή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και του  θεάματος όχι μόνο συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση, την εξέλιξη και την  πολυμορφία του Πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά και παρέχουν εργασία σε εκατοντάδες  επαγγελματίες όλων των καλλιτεχνικών και τεχνικών ειδικοτήτων. 

Επειδή η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι τιμά και στηρίζει τον Πολιτισμό  στη χώρα μας, κάτι που, όμως, οφείλει να αποδεικνύει σταθερά και έμπρακτα.  

Επειδή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πριν έξι μήνες  την παράταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων για τις επιχειρήσεις πολιτισμού και θεάματος για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021 και ο  πρωθυπουργός πριν δύο μήνες την περεταίρω παράταση αυτού έως και τον Δεκέμβριο  του 2021 και, παρόλα αυτά, η πλατφόρμα για τις σχετικές αιτήσεις δεν έχει ανοίξει  ακόμα. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Είναι στις προθέσεις τους να υλοποιήσουν την εξαγγελία του υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 29/03/21 και να μεριμνήσουν  ώστε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την  επιδότηση κενών θέσεων για τις επιχειρήσεις πολιτισμού και θεάματος για  τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο του 2021; 

2. Είναι στις προθέσεις τους να μεριμνήσουν ώστε, αφού ανοίξει η πλατφόρμα  για την υποβολή των αιτήσεων, να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις  στην πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως συνέβη κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, που  αφορούσε τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020; 

3. Είναι στις προθέσεις τους να υλοποιήσουν αντίστοιχα την εξαγγελία του  πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις 11/09/21 για την περαιτέρω  επέκταση του προγράμματος έως τον Δεκέμβριο του 2021 και, εάν ναι, πότε  πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων  για τους υπόλοιπους μήνες του 2021; 

Scroll to Top