Εκλογές νοθείας στο Δήμο Αθηναίων για τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Η κυβερνητική επίθεση του Κ. Μητσοτάκη στα δικαιώματα των εργαζομένων  και στα συνδικάτα μετά τον αντεργατικό «νόμο Χατζηδάκη», συνεχίζεται με τους  διορισμούς των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τις  εκλογές παρωδία με διαβλητές διαδικασίες από την οποίες σε πολλές  περιπτώσεις απέχει, αντιδρώντας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η  συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτελούν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων, από τις οποίες απείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, μία ηχηρή απάντηση στην κα Κεραμέως, η οποία μετά τις  παραιτήσεις, προχώρησε σε μία πρωτοφανή αντιδημοκρατική διαδικασία  διορισμού των δεκάδων αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, μετατρέποντάς  τα σε αμιγώς Συμβούλια της Διοίκησης. 

Στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέδειξε προς τη Διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει στη  διενέργεια των εκλογών για το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο στις  26/10/2021 με ένα υβριδικό σύστημα εμβολιασμένων δια ζώσης και  ανεμβολίαστων με ηλεκτρονική ψηφοφορία, πλην όμως μετά την έντονη  αντίδραση συνδικαλιστικών παρατάξεων, με απόφαση του κ. Βορίδη, αναγκάστηκε να παρατείνει τη θητεία των αιρετών εκπροσώπων μέχρι τις  31/12/2021. 

Ωστόσο, η Διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, όχι μόνο μεθόδευσε τις εκλογικές  διαδικασίες σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και συνδικαλιστικές παρατάξεις ως προς τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής τους, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να εκκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους και να επικαιροποιήσει  τους υποψήφιους αιρετούς εκπροσώπους, επικαλούμενη ενέργειες που δεν  έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι  εργαζόμενοι, στους εκλογικούς καταλόγους συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι  που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και εργαζόμενοι που έχουν ήδη μετακινηθεί σε  άλλες υπηρεσίες εκτός του Δήμου Αθηναίων. Από την άλλη, δεν επιτρέπει την  ανανέωση-επικαιροποίηση των κατατιθέμενων ψηφοδελτίων από το έτος 2020  για τις εκλογές των αιρετών, οι οποίες λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν. 

Επιπρόσθετα, η Διοίκηση του Δήμου, σύμφωνα με καταγγελίες, επιτείνει τον  εμπαιγμό των εργαζομένων με την απόφαση αναβολής των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου 2021, με την αιτιολογία της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων,  ενέργεια που ουδέποτε έλαβε χώρα, λίγες μέρες πριν τις προσδιορισθείσες  εκλογές για τις 14/12/2021. 

Επομένως, οι εκλογές για τους αιρετούς εκπροσώπους στο Υπηρεσιακό και  Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα διεξαχθούν με ευθύνη της  Διοίκησης του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Εσωτερικών με τους  εκλογικούς καταλόγους του 2020 και χωρίς την επικαιροποίηση των  ψηφοδελτίων των υποψηφίων κατά συνδικαλιστική παράταξη. 

Επειδή, οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια  είναι μία δημοκρατική κατάκτηση του εργατικού κινήματος. 

Επειδή, στους εκλογικούς καταλόγους έχουν δικαίωμα να εγγράφονται όλοι οι  εργαζόμενοι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου  χρόνου κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. 

Επειδή, δεν μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς  καταλόγους υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή μετακινηθεί σε άλλες  υπηρεσίες. 

Επειδή, είναι δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέγουν τους υποψήφιους για  την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι εμπόδισε, για δύο σχεδόν μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών να  προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την εκκαθάριση των εκλογικών  καταλόγων, με κατάληξη ο Δήμος Αθηναίων να οδηγείται σε  διαβλητές και νόθες εκλογές;  

2. Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών επιμένει στη μη επικαιροποίηση  των ψηφοδελτίων, απαγορεύοντας στους εργαζόμενους την  άσκηση του συνταγματικού δικαιώματός τους, ως υποψήφιων για  τα Υπηρεσιακά Συμβούλια; 

Scroll to Top