Ακραίος εργασιακός εκφοβισμός στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στην ερώτηση με αριθμό 6310 της 26ης Απριλίου 2021 που συνυπέγραψαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αντικείμενο τη λειτουργία και την αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), γίνεται λόγος για υφιστάμενες καταγγελίες εργαζομένων περί απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που οδηγούσαν αποχωρήσεις προσωπικού από την Τράπεζα, καθώς και για την ανάγκη ανοιχτής προκήρυξης για την κάλυψη των θέσεων του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, που είχε καταληφθεί «προσωρινά» από την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου. Επισημαινόταν μάλιστα, ότι η κ. Χατζηπέτρου κατείχε θέση σε ΔΣ μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που εμπλέκεται σε διεκδικήσεις έργων που χρηματοδοτεί η ΕΑΤ. 

Οι επίσημες καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων προς τους κυβερνητικούς αρμόδιους και τον Πρωθυπουργό, αλλά και οι πολυάριθμες καταγγελίες εργαζομένων προς την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας μετρούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Περιγράφουν μια αδιανόητη συμπεριφορά της «προσωρινής» Διευθύνουσας Συμβούλου κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, συμπεριφορά η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, παρέμεινε μέχρι τέλους η ίδια. Οι καταγγελίες μιλούν για ακραίο και διαρκή εργασιακό εκφοβισμό από την κ. Χατζηπέτρου, με στοχοποίηση εργαζομένων, προσβολές, εξυβρίσεις, ηθική παρενόχληση, απειλές ακόμα και για έλεγχο απόρρητων ιατρικών δεδομένων υπαλλήλων. Έγινε γνωστό επίσης, ότι διεξάχθηκε πρόσφατα έρευνα από την αρμόδια διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης με καταθέσεις πολλών στελεχών της Τράπεζας. 

Εδώ και λίγες μέρες η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου τελούσε υπό παραίτηση, επικαλούμενη μάλιστα «δυσαρμονία στη λειτουργία της τράπεζας» εξαιτίας ακριβώς των αντιδράσεων των εργαζομένων, με την παραίτησή της να γίνεται εντέλει αποδεκτή από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή. Αυτό ωστόσο το γεγονός δεν αναιρεί το ότι η ανεξέλεγκτη και επί μακρόν επιθετική συμπεριφορά της κ. Χατζηπέτρου οδήγησε σε αποψίλωση του προσωπικού της Τράπεζας και κάποιες διευθύνσεις φαίνεται να έχουν μείνει χωρίς εργαζόμενους ή στελέχη. Θυμίζουμε πως η ΕΑΤ διαχειρίζεται τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Εγγυοδοσίας COVID19, Equifund, Aγροτικής Επιχειρηματικότητας. 

Με άλλα λόγια, ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός κρίσιμης και κομβικής σημασίας για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εποπτεύεται από την κυβέρνηση, έχει περιέλθει εδώ και μεγάλο διάστημα σε κατάσταση προβληματικής λειτουργίας, με σοβαρότατα ζητήματα ορθής διοίκησης και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, εξαιτίας της συμπεριφοράς της επικεφαλής του. 

Κατόπιν των παραπάνω, 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους:

1) α) Πότε έλαβαν γνώση των καταγγελιών των εργαζομένων και τι έκαναν γι’ αυτές; β) Έχουν λάβει γνώση του πορίσματος Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΕΑΤ και του τυχόν πορίσματος της Επιθεώρησης Εργασίας; 

2) α) Σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη διοικητική λειτουργία της ΑναπτυξιακήςΤράπεζας και το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων; β) Προτίθενται να προχωρήσουν σε ανοιχτή προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων του ΔΣ, περιλαμβανομένης της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου;

Scroll to Top