Κόκκαλης: Να γίνει Φορέας Διαχείρισης όχι μόνον υδάτων αλλά και εδαφών στη Θεσσαλία

Επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η συζήτηση στη βουλή, της ερώτησης του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με τον τεράστιο κίνδυνο ερημοποίησης της υπαίθρου, η πιθανότητα του οποίου αυξάνεται με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία.

Μάλιστα, ο Λαρισαίος πολιτικός, έκανε λόγο για «κλασικό παράδειγμα ανυπαρξίας σχεδίου» από την κυβέρνηση, καταθέτοντας ταυτόχρονα, μια πρόταση: Στην αποσπασματική εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, για την σύσταση Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, να προστεθεί και το έδαφος. «Να πείτε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο φορέας πρέπει να είναι φορέας διαχείρισης εδαφοϋδατικών πόρων, και όχι μόνο για το νερό. Δεν μπορούμε να λέμε, μετά από μια βιβλική καταστροφή, ότι υπάρχει σχέδιο και σε αυτό το σχέδιο να απουσιάζει το έδαφος από την Θεσσαλία» συμπλήρωσε σκωπτικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ότι αφορά την καθ’ αυτού συζήτηση για τον κίνδυνο ερημοποίησης, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε πως «είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο απαιτεί λύσεις μακροχρόνιες, αλλά προϋποθέτει πάνω απ’ όλα την πολιτική βούληση.

Είχα την τιμή να το αναδείξω από τις 19 Μαρτίου του 2021, ζητώντας με επίκαιρη ερώτηση τότε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης. Είναι πολύ δομικό, πολύ σύνθετο το πρόβλημα και πολλές οι αιτίες. Μία των οποίων είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όταν αφαιρείς αγροτική γη, γη υψηλής παραγωγικότητας τι κάνεις; Ερημώνεις την ύπαιθρο. Μια άλλη αιτία είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Μια άλλη είναι η διάβρωση των εδαφών. Πράγματι συστήθηκε. Μέχρι στιγμής όμως δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα η Κυβέρνηση, ποιο είναι το πόρισμα, τι έχει κάνει αυτή η επιτροπή για το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Επίσης δεν έχει απαντηθεί, κύριε Υπουργέ, σε τουλάχιστον έξι ερωτήσεις, πόση έκταση γης υψηλής παραγωγικότητας έχουν καταλάβει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νομίζω το Κιλκίς είναι πρωταθλητής. Μετά έρχεται η Θεσσαλία. Έχει ξεπεράσει το 1%; Διότι ο κανόνας ήταν ότι απαγορεύεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Το 2020 όμως αυτό καταργήθηκε και ίσχυε έως 1%. Μέχρι σήμερα -εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω- στη Θεσσαλία σε πόση έκταση γης υψηλής παραγωγικότητας έχουν εγκατασταθεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Και για να μην παρεξηγηθούμε, κύριε Πρόεδρε, δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με μέτρο και με ισορροπία όχι εις βάρος του πρωτογενούς τομέα.

Και αυτό έχει άμεση σχέση και με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που είπαμε πριν. Η μη ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ευνοεί εκ των πραγμάτων τις εταιρείες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Άρα πού θα βόσκουν τελικά τα πρόβατα, κύριε Υπουργέ, για να παράγεται το γάλα, να βγαίνει το τυρί που καταναλώνει όλος ο κόσμος; Που θα βόσκουν, στα πάνελ;

Δεν έχουμε ανάγκη την κτηνοτροφία, όσο έχουμε ανάγκη και την ενέργεια από τις ΑΠΕ; Τι ζητούμε; Ζητούμε να υπάρχει ισορροπία, όχι εις βάρος του πρωτογενούς τομέα. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει απαντήσει η Κυβέρνηση πρώτον, σε ποιες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας έχουν τοποθετηθεί και δεύτερον, ποια είναι τα μέτρα από την Επιτροπή; Ποιο ήταν το πόρισμα της Επιτροπής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης;

Ειρήσθω εν παρόδω, κύριε Υπουργέ, το φαινόμενο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Το καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι πλέον η Θεσσαλία ερημοποιείται. Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο της Κυβέρνησης; Και δεν μιλάμε για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση. Θα βάλει πλέον σε όλη τη γη υψηλής παραγωγικότητας φωτοβολταικά;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στην απάντησή του μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης παραδέχθηκε πως «στα θέματα αυτά που θέσατε και στο θέμα της ερημοποίησης ειδικά έχουμε προχωρήσει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς όλα αυτά τα χρόνια, είτε για λόγους αντικειμενικούς είτε γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Παρά τη συμμετοχή μας, ως χώρα, στη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της απερήμωσης από το 2001, όταν συντάχθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης, δεν κάναμε πολλά πράγματα, με βάση το σχέδιο αυτό, στα επόμενα χρόνια. Υπήρξαν καθυστερήσεις, ίσως και αβελτηρία».

Scroll to Top