Για μία ακόμη φορά έφερε στη βουλή και μάλιστα με προτάσεις, το μείζον θέμα των ανοιχτών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που δυστυχώς αποτελεί μία κυριαρχούσα αθέμιτη εμπορική πρακτική στον πρωτογενή τομέα, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στην επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη βουλή, ο κ. Κόκκαλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση πως συνεχίζει να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου που πλήττει χιλιάδες παραγωγούς, ενώ κατέθεσε και δέσμη προτάσεων καλώντας να υιοθετηθούν.
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης: «Στη Θεσσαλία υπάρχει ακόμη, δυστυχώς, το φαινόμενο των ανοικτών τιμών, όπου παραδίδεται το προϊόν και δεν γνωστοποιείται η τιμή. Αυτό είναι αθέμιτη εμπορική πρακτική, συν των άλλων, η οποία περιγράφεται και στον νόμο του 2021 που φέρατε. Ενσωματώσατε Οδηγία τότε, κύριε Υπουργέ. Σας προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα τότε, αλλά δεν τα υλοποιήσετε. Φτιάξατε την Επιτροπή Καταπολέμησης των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών. Τότε ο κ. Γεωργαντάς, που του έκανα μια ερώτηση, είπε επί λέξει: «Η Επιτροπή έχει τρεις με τέσσερις μήνες που λειτουργεί».
Θέλω με αυτή την ερώτηση ειλικρινά να μου πείτε πόσες καταγγελίες έχουμε από αγρότες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Να μου πείτε και αν σκοπεύετε να υλοποιήσετε τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις. Διότι είναι γνωστό το φαινόμενο πλέον και των ανοιχτών τιμών: αγοράζουν τα προϊόντα οι έμποροι και δεν γνωστοποιούν την τιμή, και η πληρωμή είναι μετά από μήνες. Οπότε καταλαβαίνετε, ενώ υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και από τον νόμο, μπορείτε να εκδώσετε Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς το εισόδημα των αγροτών.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης παραδέχθηκε πως «πράγματι το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών αποτελεί ένα είδος αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, μεταξύ βέβαια πολλών άλλων. Παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, λόγω της ανισότητας της διαπραγματευτικής ισχύος, μεταξύ του εμπόρου αγοραστή και του παραγωγού πωλητή».
Πρόσθεσε δε, πως από τη συγκρότηση της Επιτροπής, δηλαδή από τις 2-3-2022 μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί σε αυτήν ελάχιστες σε αριθμό καταγγελίες, μόλις τέσσερις. Από δε τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατόπιν προτροπής, πρόνοιας, πρόβλεψης της Κυβέρνησης να μπορούν να γίνονται και από εκεί καταγγελίες, ακριβώς για να ξεπεραστεί ενδεχομένως η καχυποψία ή η διστακτικότητα από την πλευρά ενός απλού πολίτη, δεν διαβιβάστηκαν καθόλου καταγγελίες σχετικές με την παραβίαση του θεσμικού πλαισίου.
Βεβαίως, το γεγονός ότι έχουμε μικρό αριθμό καταγγελιών δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται αθέμιτες πρακτικές. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Υπάρχει απροθυμία από την πλευρά των παραγωγών για ευνόητους λόγους. Και εσείς σήμερα στην ερώτησή σας αναφέρεστε σε τέτοιες πρακτικές για την περιοχή σας, αλλά εντελώς αόριστα. Δηλαδή, δεν μας λέτε κάτι συγκεκριμένο».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ
Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης διερωτήθηκε «αν είναι επιτυχία οι τέσσερις καταγγελίες», ενώ απευθυνόμενος στο κυβερνητικό στέλεχος κατέθεσε τις εξής προτάσεις: Εφαρμόσαμε –εγώ το έχω υπογράψει- την υποχρεωτικότητα στη γραπτή σύμβαση. Όταν παραδίδεται το προϊόν, πρέπει να γνωστοποιείται και το τίμημα.
Εκπλήσσομαι που δεν γνωρίζετε πώς μπορεί να εξειδικευτεί το πλαίσιο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Όταν πωλείται ένα προϊόν, πρέπει να γνωστοποιείται και τίμημα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με γραπτή σύμβαση.
Δεύτερη πρόταση, κύριε Υπουργέ: Μητρώο Εμπόρων. Όλα είναι γραμμένα, λέμε εμείς οι νομικοί. Όλα προβλέπονται. Το Μητρώο Εμπόρων εξασφαλίζει να υπάρχουν οι έμποροι οι φερέγγυοι, ώστε να μην υπάρχουν κανόνια σε όλη την Ελλάδα στα αγροτικά προϊόντα. Τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει του νόμου του 2016. Προχωρήστε το.
Τρίτη πρόταση: Είπατε -σε αυτό θα συμφωνήσω- ότι από διαπιστώσεις ως Κυβέρνηση είστε οι πρώτοι. Λόγω της έλλειψης διαπραγματευτικής δύναμης του αγρότη έχουμε το θέμα των ανοιχτών τιμών.
Το θέμα είναι πώς το λύνεις το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών –πώς;- με αποθήκες σε συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν τα προϊόντα και να μπορούν να τα πουλήσουν αργότερα, τρίτον –το υποσχεθήκατε- με δημοπρατήρια και, τέταρτον, με αγροτικά επιμελητήρια.
Ποιο είναι, επιτέλους, το σχέδιό σας; Όπως ξέρετε, η Ισπανία, όταν ψήφισε τον αντίστοιχο νόμο, κύριε Υπουργέ, πώς προσάρμοσε τη συγκεκριμένη οδηγία; Διότι αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή ήταν η οδηγία και εσείς, ενώ είχατε τη δυνατότητα -σας το προτείναμε- να την προσαρμόσετε προς το καλύτερο, εσείς την υιοθετήσατε αυτούσια» κατέληξε ο Λαρισαίος πολιτικός.