Το Νοσοκομείο Καρύστου ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1948-1949 με δαπάνες των Ελλήνων Ομογενών των Ηνωμένων Πολιτειών και λειτουργεί ως Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, με τις διατάξεις του Ν.Δ.2592/1953 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (Α΄254).
Το Γ.Ν. Κ.Υ. Καρύστου έχει χαρακτηριστεί άγονη & προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας ‒ νησιωτική μη αστική περιοχή, με ειδικές χωροταξικές συνθήκες, με μη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο νοσοκομείο και εξυπηρετεί όλη τη νότια Εύβοια σε μια γεωγραφική ακτίνα 200 χιλιομέτρων με απομακρυσμένα χωριά σε δύσβατες ορεινές περιοχές δυο ώρες από την πόλη της Καρύστου. Η απόσταση χρονικά του νοσοκομείου από το Γ.Ν. Χαλκίδας είναι πάνω από 2,5 ώρες, ενώ η πρόσβαση στην Αθήνα εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων και όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Δυστυχώς, το τελευταίο εξάμηνο, το Νοσοκομείο Καρύστου παρουσιάζει μια κατάσταση συνεχούς υποβάθμισης λόγω των συνεχιζόμενων παραιτήσεων ιατρών. Συγκεκριμένα, έχουν παραιτηθεί ο μοναδικός νεφρολόγος, ένας Καρδιολόγος, ένας Αναισθησιολόγος, οι δυο μοναδικοί Ορθοπεδικοί, ενώ εντός του έτους θα αποχωρήσει και η μοναδική οφθαλμίατρος. Παράλληλα, υπάρχει διάχυτη η αγωνία για νέες αποχωρήσεις κατά δήλωση των ίδιων των ιατρών που κλείνουν πέντε (5) χρόνια προϋπηρεσία σε άγονο και βάσει νόμου μπορούν να αποχωρήσουν για άλλο νοσοκομείο αρεσκείας τους.
Επιπρόσθετα, αυτή τη περίοδο πραγματοποιείται η καθ΄ ύψος επέκταση του Νοσοκομείου Καρύστου για τις ανάγκες λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ιδιωτική εταιρεία Α.Π.Ε. μέσω των αντισταθμιστικών και αφορά, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, μόνον την εν μέρει κατασκευή και όχι την πλήρη. Σήμερα οι νεφροπαθείς της Καρύστου εξυπηρετούνται είτε από το Νοσοκομείο Χαλκίδας αλλά κυρίως από τα Νοσοκομεία της Αττικής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία που υφίστανται.
Ως εκ τούτων:
Επειδή η πλησιέστερη νοσηλευτική δομή στη Κάρυστο είναι το Γ.Ν. Χαλκίδας σε απόσταση 150χλμ.
Επειδή το Γ.Ν. Καρύστου έχει ενταχθεί στις διατάξεις των Νοσοκομείων σε άγονη και προβληματική περιοχή.
Επειδή η Κάρυστος είναι μια παραθεριστική και τουριστική περιοχή. Επειδή υπάρχει μια συνεχής αύξηση των πολιτών που χρήζουν αιμοκάθαρσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα αποχωρήσεων του προσωπικού του Νοσοκομείου Καρύστου;
2) Θα γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και σε ποιες ειδικότητες;
3) Γιατί το Νοσοκομείου Καρύστου έμεινε χωρίς αναπληρωτή Διοικητή από τον Μάρτιο του 2023;
4) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της κατασκευής και τον εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσει το δυνατόν συντομότερο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Καρύστου;