Κόκκαλης: «Η πρόληψη να γίνει βασικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

«Η πρόληψη να γίνει βασικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Η 25η Οκτωβρίου αποτελεί μια μέρα υπενθύμισης στις γυναίκες όλου του κόσμου ότι η ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί για την ιατρική επιστήμη μια απολύτως ιάσιμη ασθένεια, εξασφαλίζοντας συγχρόνως υψηλής ποιότητας ζωής στις ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Η ίδια ημέρα πρέπει να είναι και μια ημέρα υπενθύμισης προς την Πολιτεία, η οποία είναι υποχρεωμένη να εντάσσει στο εθνικό σύστημα υγείας όλες εκείνες τις πολιτικές, που θα εξασφαλίζουν σε κάθε γυναίκα το αναφαίρετο δικαίωμα της στην πλήρη πρόσβασή της στις δημόσιες δομές ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας την αντίληψη αυτή, ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα διαμόρφωσης πολιτικών, συγχρόνως με την θεραπεία, περιέλαβε για πρώτη φορά το έτος 2018 στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΠΥ την διενέργεια δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40-50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Είναι ανάγκη σήμερα, το μήνυμα πρόληψης προς τις γυναίκες, να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση, διότι, το μήνυμα της πρόληψης, χωρίς την ενίσχυση των δημόσιων δομών με εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και με κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό (ψηφιακό μαστογράφο), γίνεται κενό περιεχομένου.

Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στις γυναίκες ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών, που να καλύπτει από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Η πρόληψη και η υγεία αποτελούν δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν, αλλά δικαίωμα καθολικό και αντίστοιχη υποχρέωση της πολιτείας για την εξασφάλισή της.»

Scroll to Top