Βίαιη και απροειδοποίητη είσπραξη χρημάτων από ακατάσχετο λογαριασμό αρωγής πολύτεκνης οικογένειας σεισμοπλήκτων

Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”  δέχτηκε πριν λίγες ημέρες μία επώνυμη καταγγελία για απροειδοποίητη  είσπραξη χρημάτων από την ΑΑΔΕ από λογαριασμό σεισμόπληκτης και  πολύτεκνης οικογένειας, στον οποίο είχε κατατεθεί η κρατική αρωγή για την  αποπεράτωση και αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου 2021. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24Α και 24Β του 4797/2021  (Α66), τα χρήματα δεν δεσμεύονται, δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη  προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα  ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Στο παρελθόν, ο ανωτέρω Σύλλογός αναφέρει ότι χρειάστηκαν διαρκείς  πιέσεις προς τους αρμοδίους φορείς ώστε μετά από 45 ημέρες να επιτύχουν  την αποδέσμευση των λογαριασμών των συμπολιτών, που είχαν κατασχεθεί.  Για το λόγο αυτό συστήνουν στους πολίτες να πραγματοποιήσουν συνεχείς  ελέγχους στους λογαριασμούς τους και στα ποσά της κρατικής αρωγής που  κατατέθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου 2021. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος δέχεται σημαντικό αριθμό  καταγγελιών για το ίδιο θέμα και από τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας  (Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο) καθώς και από τους πληγέντες στο νομό Έβρου. 

Επειδή είναι πράξη μέγιστης κοινωνικής αναλγησίας να κατάσχονται τα  ποσά που το ίδιο το κράτος έχει δώσει στους σεισμοπλήκτους ως αρωγή για  να αποκαταστήσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί. 

Επειδή η κατάσχεση της κρατικής αρωγής δεν συμψηφίζεται με  βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο, τους δήμους,  τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η κρατική αρωγή που  χορηγείται στους πολίτες προς αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν  από φυσικές καταστροφές, να παραμένει ακατάσχετη; 

Scroll to Top