Παρέμβαση Κόκκαλη για «κόκκινα δάνεια»

«Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αναπροσαρμογή των εύλογων δαπανών διαβίωσης και αύξηση των ευάλωτων οφειλετών» τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά στο διαχρονικό και κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και τους δανειολήπτες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ουσιαστική αντιμετώπιση και ανακούφιση των οφειλετών κόκκινων δανείων, ενώ είναι βέβαιο ότι και με το παρόν σχέδιο νόμου, δεν προβλέπεται η εκ βάθρων επίλυση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχοντας στην βάση του την πραγματική ικανότητα εξόφλησης του δανείου από τον εκάστοτε οφειλέτη, όπως η δυνατότητα αυτή προσδιορίζεται από δύο παράγοντες. Την  εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη σε συνδυασμό με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το όριο των οποίων χρειάζεται αναπροσαρμογή εξαιτίας των κρίσεων ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια, στην μίσθωση οικίας κλπ. Διότι η ρύθμιση δανείων, χωρίς την αύξηση των ορίων των εύλογων δαπανών διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ), θα παραμείνει χωρίς αντίκρισμα. Συγχρόνως είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων ο οφειλέτης χαρακτηρίζεται ως ευάλωτος, ώστε το πεδίο του νόμου για τους ευάλωτες οφειλέτες, να καταλαμβάνει περισσότερα φυσικά πρόσωπα.

Scroll to Top