Ένταση Καραμανλή – Κόκκαλη για τα Τέμπη: «Παίζετε πολιτικό θέατρο – Είστε πολιτικός ψεύτης»

Απαντήσεις για τη σύμβαση «717», τις προσλήψεις στον ΟΣΕ, το πόρισμα της ΕΑΔ, το εξώδικο των συνδικαλιστών του ΟΣΕ και τη μετάταξη του σταθμάρχη, έδωσε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή πως κρύβεται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον ρώτησε, γιατί δεν ζητά ο ίδιος άρση της ασυλίας του. Ο κύριος Καραμανλής απάντησε πως με βάση τις μέχρι τώρα δικογραφίες, δεν συνδέονται η σύμβαση 717 με το δυστύχημα των Τεμπών και κατηγόρησε τον κ. Κόκκαλη για πολιτικό θέατρο.

Βασίλης Κόκκαλης: Προτίθεστε να ζητήσετε την άρση ασυλίας σας για να δικαστείτε από φυσικούς δικαστές, προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός, αυτά τα οποία ευγλώττως και ωραία μας τα λέτε, ότι είναι έτσι;

Κώστας Καραμανλής: Μα σας απάντησα και απορώ που επιμένετε σε αυτό. Διότι στη δική μου περίπτωση, βάσει του άρθρου 86 δεν τίθεται θέμα άρσης ασυλίας. Να το ξαναπώ…

Βασίλης Κόκκαλης: Κρύβεστε πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύβομαι. Δεν κρύβομαι. Θα έπρεπε κύριε πρόεδρε μέσα σε αυτή την αίθουσα να μην ακούγονται πράγματα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Βασίλης Κόκκαλης: Δεν θα μας πείτε τι θα πούμε

Κώστας Καραμανλής: Όχι, αλλά θα μπορέσω να απαντήσω και να σας πω…

Βασίλης Κόκκαλης: Είστε πολύ προκλητικός.

Κώστας Καραμανλής: Κύριε πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτές τις αντεγκλήσεις.

Στη συνέχεια:

Κώστας Καραμανλής: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω για να αποδείξω ότι ο κύριος Κόκκαλης -και το λέω αυτό με πολύ μεγάλη λύπη- συνειδητά παίζει ένα πολύ πολιτικό θέατρο και ένα πολιτικό παιχνίδι.

Βασίλης Κόκκαλης: Εσείς είστε πολιτικός ψεύτης, αν λέτε ότι εγώ παίζω θέατρο.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αν θέλουμε για τη μισή ώρα που έχετε να ρωτήσετε, να απευθύνετε προσβολές και χαρακτηρισμούς στον μάρτυρα, όπως δεν το επέτρεψα στον κύριο Σπίρτζη, δεν θα το επιτρέψω και στον κύριο Καραμανλή. Εδώ, αρένα και σόου δεν θα στηθούν.

Καραμανλής: H παράταση για την «717» δόθηκε για να ολοκληρωθεί το έργο, και ολοκληρώθηκε

Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αρχικά στα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε το 2019: Υποστελέχωση λόγω της μείωσης του προσωπικού κατά 50% από το 2010 με τον νόμο Ρέππα, χαμηλή χρηματοδότηση ως αποτέλεσμα μνημονιακών περικοπών και ελλιπή συντήρηση δικτύου. Επισήμανε και την πολύ προβληματική ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέντε εκατ. ευρώ λιγότερα από την ετήσια επιδότηση της εταιρείας.

«Το πρώτο που κάναμε ήταν να ενισχύσουμε το προσωπικό του ΟΣΕ. Είχαμε παραλάβει μετά τον νόμο Ρέππα έναν αριθμό εργαζόμενων μειωμένο κατά 50%» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η μείωση του προσωπικού ανακόπηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί το 2022 και το 2023 προχωρήσαμε σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, που δεν είχαν γίνει επί μία δεκαετία. Είναι διαφανέστατες οι διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά χρονοβόρες. Και εμείς βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο. Μετά από πρόταση του ΟΣΕ και των συνδικαλιστών πήραμε 210 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πράγμα που κράτησε τον σιδηρόδρομο σε λειτουργία, και αυτό είπε ο κ. Παρασκευόπουλος στην επιτροπή σας», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη σύμβαση «717»

«Επί χρόνια, η Ελλάδα έπαιρνε χρήματα για συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, τα οποία όμως ποτέ δεν μπορούσε να θέσει σε λειτουργία συνολικά. Από το 1985 έως το 2001, η χώρα μας είχε πάρει πάνω από 240 εκατ. ευρώ για συστήματα που ποτέ δε λειτουργήσανε» ανέφερε.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι «η σύμβαση “717” προχωρά μέχρι το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δοθεί έξι παρατάσεις και, το κυριότερο, δόθηκαν αναγνωρίζοντας υπαιτιότητα του δημόσιου. Αυτό ήταν ένα αρκετά προβληματικό στοιχείο». Εξήγησε ότι αυτό σήμαινε ότι «σε όποιο δικαστήριο και αν πήγαιναν για να πάρουν αποζημιώσεις, αυτά τα χρήματα θα ήταν πολλαπλά». Σημείωσε ότι «εμείς έπρεπε να περιμένουμε τα πορίσματα, τον οικονομικό εισαγγελέα που αρχειοθέτησε τις κατηγορίες και, τελικά, το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Όχι το GSMR, όχι το ETCS, το έργο της “717” που είχε να κάνει με σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση». Επισήμανε επιπλέον ότι «όλες αυτές οι εργολαβίες δεν ήταν μία, ήταν κατακερματισμένες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη διαλειτουργικότητα και τη διασύνδεση όλων αυτών των συστημάτων».

Τι σημαίνει «συστήματα ασφαλείας» και ποια η διαλειτουργικότητα

«Η “717” αφορά μόνο τα συστήματα τηλεδοίκησης και σηματοδότησης. Έχουμε και το GSMR στους σταθμούς και τα τρένα που είναι μια ψηφιακή διαδικασία επικοινωνίας ανώτερη από αυτή που έχουμε σήμερα. Έχουμε το λεγόμενο ETCS, το οποίο είναι ένα σύστημα που μειώνει την ταχύτητα των τρένων – έχουμε και στα τρένα ETCS και στις ράγες. Όλα αυτά κάνουν ένα σύστημα που οι Ευρωπαίοι έχουν ονομάσει ERTMS, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Όλα αυτά μαζί μεγιστοποιούν την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Όλα μαζί, όχι ένα μεμονωμένα» εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ζητούσε από τα κράτη-μέλη να έχουν αυτά τα συστήματα έτοιμα το 2030, στον σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων. «Σε ελάχιστες χώρες λειτουργούν σήμερα αυτά τα συστήματα. Στο 13% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου. Έχουν γίνει θανατηφόρα ατυχήματα με αυτά τα συστήματα σε λειτουργία, στην Ισπανία – με πιο προχωρημένα συστήματα – στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Αυτό για να καταλάβουμε τι σημαίνει “717”» πρόσθεσε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση της «717» σε 17 από 52 σταθμούς και οι 10 από τους 17 έπρεπε να ανασκευαστούν γιατί είχαν προβλήματα. «Αυτά δεν τα λέει ο Καραμανλής, τα λέει η ΕΡΓΟΣΕ που είναι κύριος του έργου» σημείωσε.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν υπεγράφη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το έργο βαλτώνει. «Εμείς δίνουμε τον Φεβρουάριο του 2020 τις επικαιροποιημένες μελέτες για το τμήμα ΣΚΑ- Πλατύ, γιατί αυτό είχε ζητήσει η ΕΔΕΛ, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή που έπρεπε να υπάρχει. Ορίζουμε εμπειρογνώμονα από το ΤΕΕ, διότι υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για προβλήματα» πρόσθεσε.

«Μέχρι τα τέλη του 2022, παραδόθηκαν στον ΟΣΕ 19 σταθμοί. Ανακατασκευάζονται 15 από 17 σταθμούς και παραδόθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη Λάρισα, και τον Σεπτέμβριο του 2023 ολοκληρώνεται η “717”» ανέφερε.

Για την 7η παράταση της «717»

Ο κ. Καραμανλής απάντησε επίσης στο ερώτημα γιατί έδωσε 7η παράταση και δεν διέλυσε την εργολαβία. «Ήταν μια συνειδητή απόφαση το έργο να ολοκληρωθεί και ολοκληρώθηκε. Ναι, με καθυστερήσεις, όμως όλα αυτά στο πλαίσιο της νομιμότητας και μετά από εισηγήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η παράταση δόθηκε για να ολοκληρωθεί επιτέλους ένα έργο και μια σύμβαση που δεν θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί διαφορετικά».

Εξήγησε ότι εάν δεν δινόταν η 7η παράταση, δεδομένου ότι το δημόσιο είχε δεχθεί συνυπαιτιότητα επί της προηγούμενης κυβέρνησης, ο εργολάβος θα ζητούσε αποζημιώσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι ο εργολάβος ζητούσε 26,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 2017 έως 2020. «Αυτό αποδεικνύει πόσο έωλο ήταν το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η σύμβαση προχωρούσε» σημείωσε ο κ. Καραμανλής. «Η αποζημίωση από το εξωφρενικό ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ μειώνεται στα 2,7 εκατ. ευρώ και το έργο τελειώνει τον Σεπτέμβρη 2023. Εξαναγκάζουμε τον ανάδοχο να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες πέντε δικαστικές προσφυγές, αφού υπέγραψε την απόφαση για τις θετικές ζημιές» πρόσθεσε.

Για το πόρισμα της ΕΑΔ

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια ανέφερε ότι «η εκτέλεση της “717” ερευνήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Αθηνών. Το πόρισμα της ΕΑΔ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά χωρίς πρόθεση. Οι συστάσεις ΕΑΔ ήταν για πειθαρχικό έλεγχο σε υπαλλήλους ΕΡΓΟΣΕ – όπως και έγινε – και για επιστροφή χρημάτων.

«Κανένα πόρισμα δεν κράτησα στο συρτάρι μου. Πρώτα από όλα γιατί δεν ήμουν αποδέκτης μου κοινοποιούνταν. Και αυτά τα πορίσματα θα κρατούσε ένας νοήμων άνθρωπος στο συρτάρι, αφού αποδείκνυαν ότι έκανε τα πάντα για να προχωρήσει η “717”; Δεν είχα κανένα συμφέρον να κρατήσω το πόρισμα στο συρτάρι μου και δεν θα μπορούσα να το κρατήσω στο συρτάρι μου» τόνισε.

Ανέφερε ότι η σύμβαση του 2007 για την ETCS άρχισε να υλοποιείται το 2020. Ενώ ένα κομμάτι της GSMR παραδόθηκε το 2018. «Ενώ παραδόθηκαν, δεν πιστοποιήθηκαν. Δεν τα πιστοποιούσε το υπουργείο αλλά η ΡΑΣ. Πιστοποιήθηκε το 2022, και σήμερα λειτουργεί στους σταθμούς. Οι συνομιλίες που ακούσατε μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών είναι από τους σταθμούς. Αλλά δε λειτουργεί στα βαγόνια» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν ήταν δουλειά του Υπουργείου. Είναι δουλειά της ΡΑΣ, που είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν εποπτεύεται από κανένα Υπουργείο».

Επανέλαβε επίσης: «Το λένε πολλοί άνθρωποι που πέρασαν από την Επιτροπή και εξήγησαν με μεγαλύτερη τεχνική επάρκεια από εμένα ότι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν έχει να κάνει μόνο με την “717” και ότι όλα αυτά τα συστήματα τα χειρίζονται άνθρωποι. Αυτό το είπε και η ΡΑΣ και οι συνδικαλιστές και οι διοικήσεις – όχι αυτές που έβαλα εγώ αλλά προηγουμένων κυβερνήσεων».

Για τον σταθμό της Ζάχαρης

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε επίσης ότι «ο σταθμός της Ζάχαρης λέγεται εμπορικός σταθμός. Είναι ο επόμενος μετά τη Λάρισα, δηλαδή 355 χλμ ή έξι χλμ σιδηροδρόμου μετά τη Λάρισα. Η Ζάχαρη – και αυτό το είπε ο κ. Τερεζάκης – δεν είναι σταθμός τηλεδιοίκησης. Είναι και ήταν πάντα μη επανδρωμένος σταθμός». Τόνισε άλλωστε ότι «για να λειτουργήσει ο σταθμός έπρεπε να ολοκληρωθεί η “717” γιατί είναι συνδεδεμένα». Υπογράμμισε επίσης: «Και να λειτουργούσε ο σταθμός της Ζάχαρης – και αυτό το είπαν όλοι οι ειδικοί – δε θα έβλεπε το σημείο του δυστυχήματος. Γιατί έχουμε Λάρισα, Ζάχαρη, Ευαγγελισμό και Νέους Πόρους. Το δυστύχημα έγινε μεταξύ Ευαγγελισμού και Νέων Πόρων».

Για το εξώδικο των συνδικαλιστών του ΟΣΕ

Ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής το εξώδικο των συνδικαλιστών του ΟΣΕ, το οποίο υπογράφεται συγκεκριμένα από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης. «Το εξώδικό αυτό είναι της 31 Οκτωβρίου 2022. Αυτό μας παρότρυνε να ολοκληρώσουμε την 717» εξήγησε και πρόσθεσε: «Δεν έλεγε το εξώδικό ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής. Έλεγε προχωρήστε και ολοκληρώστε την “717”».

Για την μετάταξη του σταθμάρχη

Όσον αφορά στη μετάταξη του σταθμάρχη, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι από τη θέση του υπουργού ούτε προβλέπεται ούτε είναι εφικτό να υπάρχει γνώση και ανάμειξη για μετάταξη κάθε υπαλλήλου. Υπενθύμισε ότι μετατάξεις γίνονται χωρίς όριο ηλικίας με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι οι αιτήσεις ήταν πολύ λιγότερες από τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί. «Όταν υπάρχουν στη Λάρισα τέσσερις θέσεις σταθμαρχών και έχεις δύο αιτήσεις γίνεται παρέμβαση; Μπορεί να γίνει παρέμβαση; Έχει λογική να γίνει παρέμβαση; Θα καταλάβαινα να έχει υποψίες κάποιος αν ήταν 40 αιτήσεις για τέσσερις θέσεις» επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε ότι και ο κ. Σπίρτζης είπε ότι και εκείνος έκανε το ίδιο πράγμα, παίρνοντας σταθμάρχη ηλικίας 62 ετών.

Κόκκαλης: Ο Κ. Καραμανλής δεν θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφαλείας

Ο Κ. Καραμανλής είναι «ψεύτης, προκλητικός, και αμετανόητος» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης, με αφορμή την κατάθεση του πρώην υπουργού Υποδομών & Μεταφορών στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, (ο κ. Καραμανλής) «ενώ γνώριζε τα πάντα, εντούτοις δεν θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφαλείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ενώ γνώριζε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είχε καταστραφεί, δεν έκανε τίποτα για να την φτιάξει. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και την επιτροπή Γεραπετρίτη» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «προκύπτουν» ευθύνες για «το γεγονός ότι είχε υποχρέωση από τον νόμο να θεσπίσει εθνικούς κανόνες ασφαλείας».

Scroll to Top