Η πόλη της Αθήνας βιώνει τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση. Υπερτουρισμός, airbnb, Golden Visa και πληθωρισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στεγαστικής ανασφάλειας και αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των κατοίκων, ιδιαίτερα των νέων, μιας πόλης που συγκεντρώνει σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας.
Την ώρα μάλιστα που το κέντρο γνωρίζει ανεξέλεγκτη έκρηξη του τουρισμού, που απειλεί την πολυλειτουργικότητα και την παρουσία των μόνιμων κατοίκων, πολλές γειτονιές, παρότι αντιμετωπίζουν τη μόνιμη εγκατάλειψη και υποβάθμιση, τείνουν ταυτόχρονα γίνουν απρόσιτες λόγω των υπέρογκων ενοικίων.
Ο οικονομικός βραχνάς της κατοικίας είναι δυσβάσταχτος για τη λεγόμενη «Gen Z» και τους «Millennials», καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, το 71,9% των Ελλήνων ηλικίας 18- 34 ετών ζουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο. Ακόμα πιο ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος ωστόσο, είναι το γεγονός ότι πλέον αφορά και τη γενιά εκείνη που «έχτισε την Αθήνα», δηλαδή τους συνταξιούχους. Άνθρωποι που εργάστηκαν για δεκαετίες, καταβάλλοντας κανονικά τις εισφορές τους και κάνοντας αποταμίευση, σήμερα αναγκάζονται να αναζητούν
συγκάτοικο μέσω σελίδων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή άλλων πλατφορμών για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.
Επειδή:
– Η δυσανάλογη αύξηση των τιμών των ενοικίων σε σχέση με τα εισοδήματα και οι αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές/ριες για πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία, αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της περιόδου.
– Από τη στεγαστική αγορά “λείπουν” 200.000 κατοικίες και η κυβέρνηση αντί να αυξάνει την προσφορά, μεγαλώνει τη ζήτηση, φουσκώνοντας τις τιμές και στις λαϊκότερες γειτονιές. Αυτό παρατηρήθηκε και με το πρόσφατο σχετικά πρόγραμμα «Σπίτι μου» (πρόγραμμα ύψους 1 δις, που κατευθύνθηκε εντέλει σε 2.500 έως 3.500 κατοικίες, την ίδια στιγμή που η Ισπανία με το ίδιο ποσό ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 20.000 κοινωνικές κατοικίες).
– Όσο και αν αυξηθεί το όριο της Golden Visa σε “κορεσμένες” περιοχές, αυτό απλώς μετακυλά παραδίπλα το πρόβλημα, στερώντας σπίτια και εκτινάσσοντας τα ενοίκια, ενώ παράλληλα προσελκύει μεγάλα διεθνή κεφάλαια, αδιαφορώντας για την προέλευση και τη νομιμότητά τους.
– Η κυβέρνηση εμφανίζεται στην πράξη παντελώς απρόθυμη να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση και αντικίνητρα στους servicers, προκειμένου να λειτουργήσουν τις κατοικίες που έχουν στην κατοχή τους και τις κρατούν κλειστές -κατά δήλωση τους είναι 300.000 ακίνητα.
Ερωτώνται ο κύριος και οι κυρίες Υπουργοί:
1) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση στην Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα την αδυναμία εξεύρεσης στέγης για νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές;
2) Διαθέτει η κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη στρατηγική στέγασης και ένα επεξεργασμένο σχέδιο, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση των τιμών και ανακούφιση των πολιτών στο ζήτημα της κατοικίας που εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για μεγάλο τμήμα των πολιτών;
3) Σχεδιάζει η κυβέρνηση να υιοθετήσει ορισμένες έστω εκ των συγκεκριμένων και από καιρό κατατεθειμένων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη στεγαστική πολιτική;