Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στα τελευταία τραγικά περιστατικά στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου και Κω

Η επιλογή της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει την κράτηση  μέχρι 36 μήνες για όσους κρατούνται στα Προ-αναχωρησιακά Κέντρα  Κράτησης Αλλοδαπών σε συνδυασμό με τις κακές, έως άθλιες, συνθήκες και  τις περικοπές προσωπικού ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης οδήγησαν μέσα σε λίγες ημέρες ένα νέο άνθρωπο στην αυτοκτονία στο  ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Κορίνθου ενώ ένας ακόμα πέθανε από περιτονίτιδα στο  ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κω. 

Το Σάββατο 27 Μαρτίου ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή  βρισκόταν επί 15 μήνες σε κράτηση χωρίς σοβαρό λόγο. Ο θάνατός του είναι  αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που εξαθλιώνει τους ευάλωτους και  δεν διστάζει να εφαρμόσει μέτρα που προσβάλλουν την ανθρώπινη ζωή και  αξιοπρέπεια προκειμένου να βρει εφαρμογή το δόγμα και ταυτόχρονα ο  «μύθος» της αποτροπής. 

Με την Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε./1938-373 είχαμε εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους χώρους μαζικής κράτησης  και ειδικότερα στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. όλης της χώρας τόσο από και την απαράδεκτη  επέκταση της διοικητικής κράτησης που από εξαίρεση γίνεται κανόνας, όσο  από τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και την έλλειψη προσωπικού για την υγειονομική θωράκιση κρατούμενων, εργαζόμενων και της δημόσιας υγείας.  Οι απαντήσεις και οι ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων ήταν  ανεπαρκέστατες και αυτό φάνηκε άμεσα από τα γεγονότα που ακολούθησαν. 

Επεισόδια με καταστολή και βία στο Παρανέστι Δράμας απέναντι σε  διαμαρτυρία για τον χρόνιο εγκλεισμό και τις συνθήκες κράτησης, δεκάδες  κρούσματα κορωνοϊού στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου αφού δεν είχαν ληφθεί μέτρα  για την πρόληψή διασποράς του και την ίδια στιγμή απόλυση ψυχολόγων και  κοινωνικών λειτουργών του που συνιστούσαν τη νευραλγική κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου. Στη συνέχεια, θάνατος μετανάστη στην Κω από  περιτονίτιδα αφού φέρεται να έμεινε χωρίς ιατρική φροντίδα για τρείς μέρες κι  ενώ είχε ενημερώσει για την επιδείνωσή του και τέλος αυτοκτονία 24χρονου  κρατούμενου στην Κόρινθο μετά από 15 μήνες κράτησης χωρίς αδίκημα. 

Πρέπει, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποσυμφόρησης και σχέδιο στέγασης,  να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρατουμένων στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., ώστε να  αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης. 

Επειδή, η διοικητική κράτηση έως και 36 μήνες παραβιάζει το Σύνταγμα, το  ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και την ίδια την έννοια της κράτησης, καθώς αυτή  θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση και αφού έχουν εξαντληθεί όλα  τα εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, όπως επιτάσσουν και όλες οι αποφάσεις  του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αρμόδιων Επιτρόπων. 

Επειδή, ο πληθυσμός στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. έχει πενταπλασιαστεί από αυτόν που  παραλάβατε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με εκρηκτικές καταστάσεις κάθε  τόσο ενώ έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες με τραγικές συνέπειες για την  αξιοπρέπεια, τη διαβίωση, την ψυχολογία και τα δικαιώματα όσων κρατούνται  εκεί, παράλληλα καλλιεργείται συνειδητά με αυτό τον τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός. 

Επειδή, την ίδια στιγμή, προβαίνετε σε περικοπή προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων και διοικητικών στερώντας την υποστήριξη στους αλλοδαπούς που κρατούνται επί πολλούς  μήνες και δυσχεραίνοντας την όποια ισορροπία στην καθημερινή λειτουργία  των Κέντρων και όλων όσων εργάζονται εκεί. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Σε τι αποσκοπεί η εφαρμογή της γενικευμένης κράτησης για μέχρι  και 36 μήνες και μάλιστα για ανθρώπους που δεν έχουν υποπέσει  σε κάποιο σοβαρό αδίκημα την ίδια στιγμή που, με βάση το  σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ορίζονται ως ανώτατο όριο οι 18  μήνες και μάλιστα για πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα; Θα καταργήσoυν αυτήν την παράλογη και εκτός έννοιας κράτους  δικαίου διάταξη και θα επαναφέρουν το ανώτατο όριο διοικητικής  κράτησης στους 6 μήνες και μάλιστα ως έσχατο μέτρο όχι ως  κανόνας όπως ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; 

2. Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια υλοποιήθηκε η περικοπή  προσωπικού για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη μέσω της ΑΕΜΥ αλλά και τις Υπηρεσίες  Διερμηνείας στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.; Θα προχωρήσουν στις προσλήψεις που είναι αναγκαίες στους τομείς αυτούς και ιδίως εν μέσω  πανδημίας

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διερευνηθούν αλλά και να  προληφθούν οι συνθήκες που οδηγούν σε τραγικά περιστατικά,  όπως αυτά σε Κόρινθο και Κω που υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή  και προσβάλλουν τη χώρα και τους πολίτες της; 

4. Θα προχωρήσουν στην άμεση αποσυμφόρηση των ΠΡΟΚΕΚΑ και  θα υλοποιήσουν μια αλλαγή στρατηγικής στο προσφυγικό με  ανοιχτές δομές που θα έχουν κανόνες και σχέδιο, θα σέβονται τα  δικαιώματα των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών με  αναλογική κατανομή σε όλη την Ελλάδα και πίεση προς την  Ευρώπη ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της; 

Scroll to Top