Επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας των Κ.Δ.ΑΠ. με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης, στις 10/5/2021 άνοιξαν τα σχολεία της  Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ενώ στις 17/5/2021, αναμένεται να  ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Τα Ειδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά κατά το τρέχον σχολικό έτος. 

Αν και μέχρι τις 17/5/2021 θα έχουν ανοίξει όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, δεν υπάρχει κανένας  προγραμματισμός για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα οποία παραμένουν κλειστά τη στιγμή που  η οικονομική δραστηριότητα της χώρας τίθεται αυτές τις μέρες σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα την  επιστροφή όλων των εργαζόμενων γονέων στις εργασίες τους. Η λειτουργία των Κέντρων λύνει ένα μείζον  πρόβλημα γονέων μαθητών πρωτοβάθμιας, οι οποίοι εργάζονται και πέραν του σχολικού ωραρίου και δεν  έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα για φύλαξη των παιδιών τους στο σπίτι, ούτε τη στήριξη σε αυτό της  ευρύτερης οικογένειας.  

Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.ΑΠ, αλλά και οι ωφελούμενοι γονείς των παιδιών στα δημοτικά Κ.Δ.ΑΠ., με επιστολές  τους προς την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητούν την  επαναλειτουργία των δομών στις 17/5/2021, μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Ένα αίτημα απολύτως λογικό, από τη στιγμή που τα παιδιά έτσι κι αλλιώς θα υποβάλλονται σε self  test για να πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο. Όπως επισημαίνουν και οι γονείς, τα self test σε συνδυασμό  με την τήρηση όλων των άλλων προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης από τη διάδοση του covid-19 (μάσκες,  αποστάσεις, συχνή εφαρμογή αντισηπτικού υγρού, συνεχής αερισμός χώρων, κ.λ.π), θέτουν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να  επιστρέψουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες, που τόσο στερήθηκαν 6 μήνες τώρα, με ο, τι συνέπειες  μπορεί να έχει ήδη αυτό επιφέρει στην ομαλή συναισθηματική, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική τους  ανάπτυξη. 

Επειδή, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης, μέχρι τις 17/5/2021 θα έχουν  ανοίξει τα σχολεία όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων.  

Επειδή, τα παιδιά έτσι κι αλλιώς θα υποβάλλονται σε self test για να πηγαίνουν το πρωί στο  σχολείο

Επειδή, τα self test σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των άλλων προβλεπόμενων μέτρων  προφύλαξης από τη διάδοση του covid-19, θέτουν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των  ΚΔΑΠ. 

Επειδή, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να επιστρέψουν, πάντα με υγειονομική  ασφάλεια, στις αγαπημένες τους δραστηριότητες, που τόσο στερήθηκαν 6 μήνες τώρα, με ό,τι συνέπειες  μπορεί να έχει ήδη αυτό επιφέρει στην ομαλή συναισθηματική, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική τους  ανάπτυξη. 

Επειδή, υπάρχουν γονείς που εργάζονται και απογευματινές ώρες, οι οποίοι δεν έχουν την  οικονομική δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών τους κατά τη  διάρκεια της απουσίας τους 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

1. Προτίθενται να μεριμνήσουν για την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των Κ.Δ.ΑΠ.,  προκειμένου οι γονείς να επανέλθουν ομαλά στην εργασία τους; 

Scroll to Top