Δημόσια καταγγελία για παρανομία εκατομμυρίων με πρωταγωνιστές Ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιών και διανομής και Τραπεζικό ίδρυμα

Στις 27 Σεπτέμβρη 2021 διαβάσαμε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα (https://www.documentonews.gr/article/megalo-y-skandalo-efood-kai-peiraios/), άρθρο  με τον τίτλο: “Μεγάλο(υ) σκάνδαλο efood και Πειραιώς”. Στο δημοσίευμα γίνονται  αποκαλύψεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουν ήδη ευαισθητοποιήσει και  κινητοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 

Η εταιρεία efood δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή πλατφόρμα, που παρέχει υπηρεσίες  προβολής και διασύνδεσης μεταξύ των συμβαλλόμενων επιχειρήσεων και των πιθανών  πελατών-καταναλωτών των προϊόντων τους. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην  ιστοσελίδα της εταιρείας: «Tο efood είναι η #1 υπηρεσία delivery στην Ελλάδα μέσω της  οποίας μπορεί κανείς να παραγγείλει από 15.000 καταστήματα σε 90 πόλεις της Ελλάδας.  Από τα καλύτερα καταστήματα της πόλης για φαγητό και καφέ, μέχρι τα καθημερινά σου  ψώνια και τα απαραίτητα από μανάβικα, ιχθυοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία,  ζαχαροπλαστεία, κάβες, bar και φούρνους». 

Από το 2018, οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 4537/2018 για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική  νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών», πλατφόρμες, όπως  η efood, οφείλουν είτε να αποκτούν άδεια υπηρεσιών πληρωμών, είτε να συμβάλλονται  με εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. 

Σκοποί της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι:

α. οι συνεργαζόμενοι – συμβεβλημένοι επιχειρηματίες να έχουν εξασφαλισμένα τα λεφτά  τους, ακόμη και αν η πλατφόρμα πτωχεύσει και 

β. να εξασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές δεν αποτελούν «πλυντήριο» για τη διακίνηση  μαύρου χρήματος (μέσω της αυστηρής ταυτοποίησης των συναλλασσόμενων, η οποία  “στεγανοποιεί” στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαδικασία των συναλλαγών).  

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η efood από τον Μάιο του 2018 μέχρι και  σήμερα, ούτε συνεργάζεται με κάποιο ίδρυμα πληρωμών, ούτε έχει εξασφαλίσει άδεια  λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Παρόλα αυτά, λειτουργεί κανονικά και εισπράττει  καθημερινά χρήματα για λογαριασμό των πελατών της, τα οποία (σύμφωνα και πάλι με  τις πηγές του δημοσιεύματος) παρακρατεί μέχρι και 45 μέρες, μέσω των λογαριασμών  που τηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως δε αναφέρει σε άλλο σημείο η αρθρογράφος,  «η εταιρεία δεν έχει ευθυγραμμιστεί ούτε με τον κανονισμό για την πρόληψη της  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML – Anti-Money Laundering), ο οποίος αντανακλάται στην υπηρεσία «Συστηθείτε» (KYC – Know Your Customer). Η υπηρεσία αποτελεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο όπου εμπεριέχονται στοιχεία  ταυτότητας, επικοινωνίας, εισοδήματος και επαγγελματικής δραστηριότητας. Το  χειρότερο; Όλα αυτά είναι γνωστά και καταγεγραμμένα από τη μητρική εταιρεία». 

Επειδή το σχετικό δημοσίευμα στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας της  efood, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ετήσια έκθεση του 2020. 

Επειδή με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν  γνωρίζουμε αν έχουν εναρμονιστεί με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. 

Επειδή τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα είναι κρίσιμα και ενέχουν με σαφήνεια  στοιχεία οικονομικού σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να  προβούν σε ελέγχους, για να διαπιστώσει αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο εν  λόγω δημοσίευμα; 

2. Προτίθεται να ζητήσει ελέγχους για το σύνολο των επιχειρήσεων – πλατφορμών  που λειτουργούν στη χώρα μας και να φροντίσει για την ασφάλεια των  συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία  κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος; 

Scroll to Top