Από τις 5 Αυγούστου που η ΔΕΗ εφαρμόζει αναπροσαρμογή χρεώσεων προμήθειας, αυξήθηκε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ κάθε μήνα η ρήτρα, δηλαδή η προσαύξηση ανά kWh, αυξάνεται, εφόσον αυξάνεται και η χονδρεμπορική τιμή.
Οι καταναλωτές παραλαμβάνουν λογαριασμούς «φωτιά» [οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (ακόμη και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου -ΚΟΤ), επαγγελματικά τιμολόγια (Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23), τιμολόγιο Φωτισμού Οδών και Πλατειών (ΦΟΠ) καθώς Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης].
Οι υπέρογκες αυξήσεις έρχονται σε συνέχεια της αύξησης στο αγροτικό ρεύμα κατά 13% που επέβαλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 και η οποία εξαφάνισε στην πράξη τη μείωση ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6%, που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Η υπέρογκη νέα αυτή αύξηση εξανεμίζει την όποια έκπτωση υφίστατο στο αγροτικό τιμολόγιο και εκτινάσσει κι άλλο το κόστος παραγωγής, αφού μαζί με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τα αγροεφόδια υποθηκεύουν το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα, ενώ οι αγρότες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από το «πράσινο» τέλος στο πετρέλαιο κίνησης που επέβαλλε η κυβέρνηση για να καλύψει τη χρεωκοπία που δημιούργησε στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, η υπέρογκη αυτή αύξηση απογειώνει το κόστος λειτουργίας των αντλητικών συγκροτημάτων [ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ)] που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους. Η ήδη προβληματική, ούτως η άλλως, εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους, ιδιαίτερα των συλλογικών σχημάτων (ΤΟΕΒ) προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέγειας καθίσταται αδύνατη πλέον μετά από τις πρόσφατες αυτές αυξήσεις.
Αλλά και το κόστος λειτουργίας των άλλων υποδομών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (σταβλικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων) εκτινάσσεται, κάνοντας προβληματική τη σταβλισμένη κτηνοτροφία και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οι πολλαπλές αυτές επιπτώσεις στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τις σχετικές έως τώρα εξαγγελίες, η επιδότηση στο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να κυμανθεί το μέγιστο στα 18 ευρώ το μήνα για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα.
Επειδή το κύμα αυξήσεων και ιδιαίτερα στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα εκτινάσσει ήδη σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Επειδή η υπέρογκη νέα αυτή αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος πλήττει ιδιαίτερα το κόστος λειτουργίας των συλλογικών αντλητικών συγκροτημάτων των (ΤΟΕΒ) που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους και καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους αφού πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί διαθέτουν ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.
Επειδή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον έρμαιο στην ασυδοσία της «αγοράς», χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από μέρους της πολιτείας για την στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών και των συμφερόντων της εθνικής παραγωγής.
Επειδή με τις έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης η επιδότηση στο ρεύμα δεν αφορά μεγάλη μερίδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αναγκών τους αλλά και ούτε τους υψηλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ΤΟΕΒ και έτσι τίθεται επ’ αμφιβόλω πλέον η δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κλιματική κρίση εντείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στη διασφάλιση εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων παραγωγώ.
Επειδή η ραγδαία και τεράστια αύξηση αυτή του κόστους παραγωγής θα μειώσει σημαντικότατα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Επειδή στον αντίποδα της κυβερνητικής αδιαφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ρεαλιστικά, άμεσα εφαρμόσιμα και αναγκαία μέτρα, όπως με την τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο ενώ πρόταση του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, όπως εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ είναι η ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων;
2) Προτίθενται να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ιδίως τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο αλλά και την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, όπως εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ για ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης;