Κινδυνεύει η λειτουργία και βιωσιμότητα των βρεφονηπιακών σταθμών εξαιτίας: της καθυστέρησης πληρωμής των vouchers, του προγράμματος «Νταντάδες στη Γειτονιά» και του βλαπτικού για τα παιδιά προγράμματος «Κυψέλη»

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην καταβολή, από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) προς του βρεφονηπιακούς σταθμούς, της αξίας  των vouchers για τα παιδιά που φιλοξενούν. Αυτό δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας  στους σταθμούς δημοτικούς, και ιδιωτικούς με άμεσο πρόβλημα την αδυναμία  τακτοποίησης, ιδίως των τελευταίων, των οφειλών προς το Δημόσιο προς έκδοση  ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξουν τον επόμενο μήνα.  

Η απαίτηση να εφαρμοστεί από 1/1/2022 ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο βρεφών και νηπίων  στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να ελέγχεται, υποτίθεται, η πραγματική  παρακολούθηση των παιδιών με voucher, προσκρούει στο πρόβλημα της σύνδεσης μέσω  των κινητών των γονέων που εκτιμάται ως εξαιρετικά προβληματική από γονείς, συνοδούς  και παιδαγωγούς, κατά τις ώρες αιχμής της προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών. 

H υλοποίηση, παράλληλα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, του προγράμματος  «Νταντάδες της Γειτονιάς», που χαρακτηρίζεται από υποτυπώδεις απαιτήσεις και  προϋποθέσεις για τους παρόχους των υπηρεσιών κατ’ οίκον τορπιλίζει το πρόγραμμα των  βρεφονηπιακών σταθμών που απευθύνονται στον ίδιο πληθυσμό βρεφών και νηπίων 

Η επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων για να ιδρύσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα  παιδιά των εργαζομένων τους από το ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί εκ νέου προνομιακή  μεταχείριση για τις μεγάλες εταιρείες.  

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» ανατρέπει σημεία του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία  των βρεφονηπιακών σταθμών (Δ 22/Οικ.11828/293/4-4-2017) επιβάλλει αμφιλεγόμενο και  βλαπτικό παιδαγωγικό πλαίσιο. 

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση ψήφισε μόνη της στη Βουλή το  ν.4837/21, για το ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής «Κυψέλη» και το πρόγραμμα  «Νταντάδες της Γειτονιάς» ((κατατεθέν ως τροπολογία). 

Κατά την ακρόαση των φορέων όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς, τα Τμήματα Παιδικής  αγωγής τριών πανεπιστημίων (Δυτικής Ελλάδας, Ιωαννίνων, Διεθνές Πανεπιστήμιο  Ελλάδας) και αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, οι βρεφονηπιαγωγοί,  δήλωσαν την αντίθεσή τους με το ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής «Κυψέλη», διότι το  έκριναν «αντίθετο με το συμφέρον των παιδιών», «βλαπτικό», «άσχετο με την Ελληνική  πραγματικότητα». 

Επιπλέον, το ακριβές σχέδιο «Κυψέλη» για την αγωγή των παιδιών 0-4 ετών δεν  περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για να μπορέσουν οι βουλευτές να εκφραστούν ρητά, αλλά  απλώς ως πιλοτικό πρόγραμμα με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, βασισμένο σε ένα  σχέδιο που είχε εμφανιστεί στη σελίδα του Υπ. Κοινωνικών Υποθέσεων το καλοκαίρι, του  οποίου η τελική μορφή δεν ήταν γνωστή. 

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς κινούνται ως σχεδιασμός σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από  τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναπτύσσονται  καλύτερα όταν φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, που εξασφαλίζουν την  κοινωνικοποίηση και την παιδαγωγική φροντίδα από εξειδικευμένους επιστήμονες σε  κατάλληλα διαμορφωμένο και πιστοποιημένο περιβάλλον. 

Επομένως, έρχονται σε αντίθεση με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής με  Οικογενειακή Ζωή» που δίνει vouchers για δωρεάν φιλοξενία παιδιών 0-4 ετών σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα vouchers αυτά τα δικαιούνται και εργαζόμενες και άνεργες  μητέρες, κάτι που ξεκίνησε να ισχύει από το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε χρόνο προσέθετε  γενναίες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, και κατάφερε το 2019 να διπλασιάσει τα  vouchers που παρέλαβε το 2014 (155.000 έναντι 79.000). 

Στην τροπολογία υπήρχαν και πολλά αδιευκρίνιστα σημεία σχετικά με τα άτομα που θα  παρείχαν υπηρεσίες ως «Νταντάδες της Γειτονιάς», τα προσόντα τους, την πιστοποίησή  τους, καθώς και την πιστοποίηση της καταλληλότητας των χώρων φιλοξενίας. 

Όλα τα παραπάνω καταγγέλλουν με πρόσφατο Δελτίο Τύπου- Επιστολή προς τους  Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.) και ο  Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδας  (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ). 

Επειδή η προσχολική αγωγή των παιδιών ηλικίας 0-4 ετών, σύμφωνα με τις σύγχρονες  νευροεπιστήμες, είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διαμόρφωση της  προσωπικότητας και των δεξιοτήτων των βρεφών και νηπίων. 

Επειδή η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και πρέπει να παρέχεται  δωρεάν από το κράτος σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ανεξαρτήτως της εργασιακής και  οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους 

Επειδή η προσχολική αγωγή πρέπει να προσφέρεται στις αρτιότερες εγκαταστάσεις, από  εξειδικευμένους παιδαγωγούς και με επιστημονικούς όρους 

Επειδή η απλή φύλαξη των παιδιών στο οικιακό περιβάλλον ατόμων που δεν είναι  παιδαγωγοί δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την προσχολική αγωγή 

Επειδή η βιωσιμότητα των πιστοποιημένων ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών εξαρτάται  σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη πληρωμή των vouchers των φιλοξενούμενων παιδιών 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

1. Ποιος ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται φέτος στην πληρωμή  , στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, της αξίας των vouchers των  παιδιών που φιλοξενούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση  Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής»;  

2. Θα αποσύρουν το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς που έρχεται σε πλήρη  αντίθεση με τις ανάγκες των βρεφών και νηπίων σε προσχολική αγωγή από  εξειδικευμένους παιδαγωγούς σε ελεγχόμενο περιβάλλον και υπονομεύει το  θεσμό των βρεφονηπιακών σταθμών; 

3. Θα ανακαλέσουν το αντιεπιστημονικό και βλαπτικό για τα παιδιά πιλοτικό  πρόγραμμα «Κυψέλη»; 

Scroll to Top