Κόκκαλης για αποζημιώσεις πλημμυροπαθών: Πληρώνουν 85 ευρώ το ζώο όταν σήμερα αυτό κοστίζει 300!

Την τεράστια αδικία που συντελείται στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας όπου πληρώνονται με τον τιμοκατάλογο του… 2010 και όχι του 2023, στηλίτευσε από το βήμα της βουλής, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σχολιάζοντας τη σχετική τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε τα εξής: «Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης τροπολογίας -μάλλον θα έλεγα του συγκεκριμένου άρθρου, διότι δεν είναι ενιαία η τροπολογία- ότι είμαστε θετικοί, όμως, επειδή δεν έρχεται αυτοτελώς, δεν μπορούμε να χορηγήσουμε θετική ψήφο. Είμαστε θετικοί για έστω και ένα ευρώ που ανακουφίζει τους πλημμυροπαθείς, ναι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι ταυτόχρονα να πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Γιατί;

Είπε ο κ. Τριαντόπουλος ότι ανοίγει τον δρόμο –έτσι είπε συγκεκριμένα- η συγκεκριμένη τροπολογία για άμεσες και ουσιαστικές ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα. Σας παρακαλώ για ένα λεπτό την προσοχή σας. Με αυτή την τροπολογία οι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν με 85 ευρώ το ζώο. Σήμερα το ζώο κάνει 300 ευρώ τουλάχιστον. Η απόφαση ότι θα πληρωθούν με 85 ευρώ βγήκε, εξεδόθη στις 8 Μαΐου του 2023. Θα πληρωθούν με 85 ευρώ. Την υπογράφει ο κ. Σκυλλακάκης και ο κ. Στύλιος.

Ο κ. Κελέτσης μία βδομάδα πριν σε ερώτησή μου, λέει για αυτή την αδικία, ακούστε: «Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι τον Μάϊο που εξεδόθη αυτή η απόφαση ήταν μια άλλη Κυβέρνηση». Ποια ήταν; Η Κυβέρνηση αυτή και η πολιτική ηγεσία ανέλαβε τον Ιούλιο. Λέει ότι ήταν μια άλλη κυβέρνηση. Και λέει ο κ. Τριαντόπουλος τώρα ότι αυτή η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για άμεσες και ουσιαστικές ενισχύσεις.

Τώρα να το πω άγνοια, να το πω ανοησία ή πολιτικό θράσος, το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζεται –η λέξη αναγνωρίζεται να γραφεί με «αι»- αυτή η αδικία, και επαναλαμβάνω με απόφαση της αυτής, δηλαδή της ίδιας, Κυβέρνησης -είναι αδικία πράγματι- ορίστηκε ο τιμοκατάλογος για το ζωικό κεφάλαιο με τιμές του 2010; Τότε το ζώο είχε 120 ευρώ και 150 ευρώ. Σήμερα έχουμε 2023. Και αυτή η απόφαση εξεδόθη 8 Μαΐου του 2023. Και σήμερα λέτε ότι ανοίγει τον δρόμο αυτή η τροπολογία για ουσιαστικές και άμεσες ενισχύσεις».

Scroll to Top