Κόκκαλης: «Ψάχνετε για οδηγούς Φόρμουλα 1 αλλά σε αυτοκίνητα σαράβαλα»

Σκληρή κριτική για το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία, άσκησε από το βήμα της βουλής ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν αρκετά θολά σημεία στη διαδικασία επιλογής, όπως η πλειοψηφία της επιτροπής επιλογής που ανήκει στην κυβέρνηση, καθώς και η δυσανάλογη μοριοδότηση της συνέντευξης.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε την αδήριτη ανάγκη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο οποίο πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «θέλετε και ψάχνετε έναν οδηγό με ικανότητες στη Φόρμουλα 1, αλλά σε ένα αυτοκίνητο παλαιό και σαράβαλο».

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη για το θέμα: «Καταβάλλετε μια προσπάθεια να πειστεί, κατά πρώτον, το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και η ελληνική κοινωνία ότι το παρόν νομοσχέδιο προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των διοικήσεων στους φορείς του δημόσιου τομέα, αλλά και στα νοσοκομεία. Ακούμε φράσεις του τύπου «Δεν θέλετε το ΑΣΕΠ;» ή «Λέτε όχι στο ΑΣΕΠ;» ή «Λέτε όχι στο τεστ δεξιοτήτων;». Λέμε «όχι» στην αναξιοκρατία και λέμε «ναι» στην κυρίαρχη εκπροσώπηση από το ΑΣΕΠ.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της επιτροπής επιλογής των προσώπων θα είναι στην κυβέρνηση, αυτό είναι ένα αμάχητο τεκμήριο αναξιοκρατίας. Το γεγονός ότι η συνέντευξη, η οποία είναι σίγουρα αναγκαία, έχει δυσανάλογη μοριοδότηση σε σχέση με τους τίτλους σπουδών, δεν μπορούμε να πούμε ότι προάγει την αξιοκρατία. Υποτίθεται ότι θέλετε να προσελκύσετε ικανούς και άξιους ανθρώπους. Ωραία μέχρι εδώ. Γιατί οι ικανοί και άξιοι άνθρωποι από την αγορά δεν θα επιλέξουν αυτές τις ρυθμίσεις; Συγκεκριμένα, να σας πω για τα ίδια τα νοσοκομεία. Πρώτον, ο μισθός. Κανένα στέλεχος της αγοράς δεν θα συγκινηθεί με τους μισθούς. Δεύτερον, ποιο στέλεχος της αγοράς θα πάει σε νοσοκομείο χωρίς γιατρούς; Ποιο στέλεχος της αγοράς θα πάει σε νοσοκομείο χωρίς εξοπλισμό; Ποιο στέλεχος της αγοράς θα πάει σε νοσοκομείο όταν θα κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να πάει κατηγορούμενος;

Να το πω, έτσι, σαν παράδειγμα: Θέλετε και ψάχνετε έναν οδηγό με ικανότητες στη Φόρμουλα 1, αλλά σε ένα αυτοκίνητο παλαιό και σαράβαλο. Αντί να φτιάξετε πρώτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα νοσοκομείο δημόσιο με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, με προσωπικό διοικητικό, με ικανοποιητικές αποδοχές και εν συνεχεία να ψάξετε για τις διοικήσεις, κάνετε το ακριβώς αντίθετο» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Scroll to Top