Οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξαιτίας των εντεινόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, φέτος καταγράφηκε μείωση της τάξης του 70% στην παραγωγή μελιού. Οι κυριότερες αιτίες είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου αμφιβόλου ποιότητας μελιού. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να μειώνεται συνεχώς, κυψέλες να καταστρέφονται κάθε ημέρα και χιλιάδες μελισσοκόμοι να βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψη από το επάγγελμα.
Τα προβλήματα που καταστρέφουν την μελισσοκομία έχουν αναδειχθεί επανειλημμένως από τους φορείς εκπροσώπησης των μελισσοκομικών οργανώσεων με συνεχή υπομνήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και με την πρόσφατη πανελλήνια διαμαρτυρία των μελισσοκόμων την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Τα ζητήματα που θέτουν οι μελισσοκόμοι προς την Κυβέρνηση δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως αλλά και αιτήματα για αυτονόητες θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία της εγχώριας παραγωγής μελιού. Συγκριμένα, σύμφωνα με το ψήφισμα των Προέδρων των Μελισσοκομικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, οι μελισσοκόμοι αιτούνται:
-Μέτρα αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού)
-Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος.
– Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής
-Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
-Επιδότηση επικονίασης.
-Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
– Ολική αποζημίωση σε απολεσθέν μελισσοκομικό κεφάλαιο.
-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Επειδή το μέλι είναι ένα από τα εθνικά μας προϊόντα και διεθνώς αναγνωρισμένο για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, με σημαντικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη.
Επειδή ο μελισσοκομικός κλάδος οδηγείται σε αφανισμό με καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες μελισσοκόμων.
Επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου 2023 παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται το ελληνικό μέλι από μη ανιχνευμένο νοθευμένο εισαγόμενο μέλι.
Επειδή υπάρχει ανάγκη προστασίας του καταναλωτικού κοινού από νοθευμένο ελληνοποιημένο μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων όπως αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα των Προέδρων των Μελισσοκομικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
2. Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από το 2019 για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων μελισσοκομικών προϊόντων και την διάθεση νοθευμένου μελιού; Πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;